PR správa

Autom do Chorvátska: Najlepšia trasa

PR
28.5.2019 13:53

Dostať sa do Chorvátska môže byť pre niekoho nočnou morou. Dlhý čas v kolónach a zápchach nie je veľmi dobrým začiatkom letnej dovolenky. Naplánujte si cestu dopredu a nechoďte cez víkend.

Autom do Chorvátska: Najlepšia trasa
PR

Do Chorvátska môžete ísť po stý krát, no aj tak by ste nemali podceniť prípravu na cestu. Zistite si aktuálnu situáciu na cestách a diaľniciach a skontrolujte aj svoje auto. Pred takto dlhou cestou by malo byť všetko v poriadku, ideálne je zájsť do servisu. Rovnako si skontrolujte platnosť občianskeho preukazu alebo cestovného pasu, vybavte si cestovné poistenie, diaľničnú známku aj povinné zmluvné poistenie.

Autom do Chorvátska

Do Chorvátska sa môžete autom dostať cez Maďarsko alebo Rakúsko a Slovinsko. Práve cesta cez Maďarsko je u Slovákov obľúbená. Dôvodom je nižší poplatok na diaľniciach. Za diaľničnú známku zaplatíte asi 10 eur na 10 dní.

Trasa cez Maďarsko

Ak sa rozhodnete ísť do Chorvátska cez Maďarsko, z Bratislavy choďte smerom na Mosonmagyaróvár. Treba si ale dať pozor na spoplatnené úseky, konkrétne dva. Vyhnete sa im tak, že použijete starý hraničný priechod a potom smerom na Mosonmagyaróvár. Ceste sa ale určite vyhnite v nedeľu, v tomto čase je na ceste veľmi veľa kamiónov. Ďalej môžete ísť trasou cez Lenti na Letenye. Tu sa vám vyplatí použiť hraničný priechod Goričan. Veľa vodičov ho nevyužíva a vy tak môžete ušetriť čas strávený hraničnou kontrolou.

Trasa cez Rakúsko a Slovinsko

Najlepšou voľbou je zvoliť cestu cez Rakúsko a Slovinsko. Ide o najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu trasu na ceste do Chorvátska. Nevýhodou je, že je zároveň aj najdrahšia. Diaľničné poplatky zaplatíte vo všetkých krajinách, ktorými budete prechádzať a takmer celá trasa vedie cez diaľnice.

ch3_7f000001-1feb-7e12.jpg

Kedy vyraziť na cestu?

Pri plánovaní cesty do Chorvátska zvoľte radšej deň v týždni. Určite sa vyhnite sobote aj nedeli. Najvyťaženejšie sú cesty práve od piatkového večera cez celý víkend. Zvyšuje sa tak nebezpečenstvo nehody a navyše sa predlžuje čas za volantom. Stres a následná únava nie je práve dobrým začiatkom letnej dovolenky y v Chorvátsku.

ch1_7f000001-2004-bfa9.jpg

Diaľničné poplatky a mýto v Chorvátsku

Ak vaša trasa vedie cez diaľnice, kúpe diaľničnej známky sa nevyhnete. 10dňové diaľničné známky vás vyjdú približne na 10 eur v každej krajine. Slovinsko 10dňové známky nemá, kúpiť si tak môžete 7dňovú za 15 eur alebo 30dňovú za 30 eur. Diaľničné poplatky v Chorvátsku od Záhrebu sa odlišujú podľa ďalšieho smeru jazdy.

Ceny mýta v Chorvátsku sa pohybujú od 5 do 7 eur. Pri ceste cez Maďarsko, teda cez priechod Goričan do Záhrebu, zaplatíte 42 kún, čo je asi 5,50 eur. Zo Slovinska na priechode Macejl zaplatíte 48 kún, teda asi 6,50 eur. Výhodou je možnosť platby kartou alebo v eurách.

Príprava pred cestou

Okrem samotného plánovania cesty a kontroly vozidla, si nezabudnite vybaviť cestovné poistenie. Na cestu si pripravte aj nejaké jedlo a vodu. Ideálne sú potraviny, ktoré vydržia teplotu v aute, ak nemáte chladiaci box. Naplánujte si aj pravidelné prestávky.

ch4_7f000001-20d2-d350.jpg

Letná dovolenka v Chorvátsku sa dnes už stala akousi rutinnou záležitosťou pre mnohých Slovákov. Každoročne sa na cesty vyberú stovky ľudí. Ak sa rozhodnete pre cestu autom, urobte si dostatočnú prípravu dopredu, zistite si aktuálne poplatky na cestách a naplánujte si trasu. Vyhnite sa ceste cez víkend a zaistite si cestovné poistenie. Dobré plánovanie vás ochráni pred dlhými kolónami a vy si tak budete môcť čím skôr užívať slnka na pláži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok