Riešia sa práva sliepok, tvrdí Blaha o europarlamente. Hovorí o kríze

TA3 SITA
27.5.2019 11:05

Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha sa teší z úspechu iba dvoch zvolených europoslancov, z toho iba jedného Slováka.

Riešia sa práva sliepok, tvrdí Blaha o europarlamente. Hovorí o kríze
SITA/Ľudovít Vaniher

Slniečkový Európsky parlament

"Oboch som podporoval vo voľbách a obaja sa do Európskeho parlamentu dostali. Oboch považujem za priateľov a obaja sú, samozrejme, ľavičiari - Miroslav Číž zo Smeru-SD a Katarína Konečná z Komunistickej strany Čiech a Moravy. Obaja budú brániť Slovensko, o tom som presvedčený," uviedol na sociálnej sieti Blaha.

Je presvedčený, že Európsky parlament bude ďalej "slniečkový", hoci posilnila krajná pravica a voľby vyhrali kresťanskí demokrati, posilnili liberáli a zelení. "Ľavica je v kríze v celej Európe, pretože sa odtrhla od pracujúcich ľudí a prestala ponúkať alternatívu kapitalizmu. Riešia sa práva sliepok, migrantov, gejov či transsexuálov, a keď si niekto zaťuká na čelo, že či im nešibe, označia ho za fašistu. A potom pracujúci ľudia nevidia iné východisko, ako voliť krajnú pravicu," reagoval Blaha.

Voľby do Európskeho parlamentu pre ľavicu podľa neho nikde v našom okolí nedopadli dobre. "Ak si ešte niekto myslí, že cestou do budúcnosti je uhladená centristická politika, asi by sa mal konečne spamätať,"uviedol. Priblížil, že v Českej republike sociálni demokrati získali ani nie štyri percentá, komunisti sedem percent.

Ľavicovým stranám sa darí na juhu

"Nemecká SPD sa prepadla na 15 percent, Die Linke na päť percent, vo Francúzsku Mélenchon získal iba šesť percent, socialisti nič. V Maďarsku ani nie sedem percent, v Poľsku sociálna demokracia ledva prežíva v širokej koalícii, v Rakúsku žiaden zázrak. Slovenský Smer je v porovnaní s ostatnými štátmi Visegrádskej štvorky stále na dobrých číslach," priblížil Blaha.

Až na výnimky dopadli lepšie spomedzi ľavicových strán len južanské štáty, kde sa ľavica drží na 20 - 30 percentnej úrovni. "V Španielsku a Portugalsku dokonca cez 30 percent. Práve v týchto krajinách sú socialisti ekonomicky najradikálnejší, a to nie je náhoda," napísal Blaha.

Zastúpenie v Európskom parlamente bude mať podľa oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb šesť slovenských politických subjektov. Víťazom volieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu so ziskom 20,11 %, čo znamená štyri mandáty europoslancov. Na druhom mieste sa umiestnila strana Smer-SD (15,72 %, tri mandáty). Nasledujú ĽS NS (12,07 %, dva mandáty), KDH (9,69 %, dva mandáty), SaS (9,62 %, dva mandáty) a OĽaNO (5,25 %, jeden mandát). Iné strany, vrátane parlamentných SNS, Sme rodina a Mosta-Híd, budú bez zastúpenia v Európskom parlamente. Účasť vo voľbách dosiahla 22,74 percenta, čo znamená 1 007 398 voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok