V Nemecku varovali židov, odporúčajú im nenosiť jarmulky

TA3 TASR
26.5.2019 15:34

Židia v Nemecku dostali varovanie, aby v niektorých častiach krajiny radšej nenosili svoje typické pokrývky hlavy. Výstraha prichádza od vládneho komisára, ktorý má na starosti boj proti antisemitizmu.

Nárast antisemitských trestných činov

Komisár nemeckej vlády pre oblasť boja proti antisemitizmu Felix Klein varoval židov, aby nenosili kippy na verejnosti. Dodal, že zmenil názor v tejto záležitosti, pretože v posledných rokoch nastal v Nemecku nárast antisemitských trestných činov. "Je mi ľúto, že nemôžem odporučiť, aby židia v Nemecku nosili kippy vždy a všade," povedal Klein, ktorého výroky priniesli noviny mediálnej skupiny Funke a tlačová agentúra DPA. Klein vysvetlil, že v posledných rokoch je spoločensky čoraz viac prijateľné vyjadrovať protižidovské názory a toto uňho spôsobilo aj zmenu názoru na bezpečnosť nosiť okrúhle čiapočky kippy, nazývané tiež jarmulky, na verejnosti.

Komisár vlády Klein dodal, že 90 percent ľudí, ktorí v Nemecku páchajú antisemitské zločiny, sú pravicoví extrémisti. Dodal, že oveľa menšie percento tvoria moslimovia, "ktorí sledujú arabské televízne stanice, vytvárajúce o Izraeli a židoch desivý obraz". Líder hlavnej židovskej obce v Nemecku vlani podľa agentúry AP oznámil, že ľuďom neodporúča nosiť židovské čiapočky počas návštevy veľkých miest.

Na antisemitizmus nebudú reagovať porazenecky

Izraelského prezidenta šokovalo vyjadrenie nemeckého vládneho komisára pre boj proti antisemitizmu, ktorý varoval židov, aby v niektorých častiach krajiny na verejnosti nenosili jarmulky. "Stanovisko nemeckého vládneho komisára pre boj proti antisemitizmu, ktorý tvrdí, že je lepšie, aby židia v Nemecku pre obavy o ich bezpečnosť nenosili kippy, ma hlboko šokovalo," vyjadril sa prezident Reuven Rivlin a dodal, že sa nikdy nepodriadia, nikdy nesklopia zrak a nikdy nebudú na antisemitizmus reagovať porazenecky a od svojich spojencov očakávajú a požadujú to isté.

Počet antisemitských trestných činov spáchaných v Nemecku stúpol z 1504 v roku 2017 na 1646 v roku 2018 - to je nárast o desať percent. Počet prípadov pokladaných za násilie sa za to isté obdobie zvýšil z 37 na 62, ako uvádzajú oficiálne údaje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok