Uchádzačov o Mayovej kreslo pribudlo, záujem má i bývalý minister

TA3 TASR
26.5.2019 12:06

Zámer uchádzať sa o post lídra britskej Konzervatívnej strany oficiálne potvrdili Dominic Raab a Andrea Leadsomová.

Chce bojovať za spravodlivejšiu dohodu

Bývalý minister pre brexit Raab uviedol, že chce ponúknuť "optimistickú konzervatívnu víziu" a chce "bojovať za spravodlivejšiu dohodu o brexite". Leadsomová, ktorej stredajšie odstúpenie z postu líderky konzervatívcov v Dolnej snemovni hralo úlohu pri urýchlení rezignačného oznámenia premiérky Theresy Mayovej, povedala, že má skúsenosti a sebadôveru "viesť krajinu k svetlejšej budúcnosti".

Pokým obaja hovoria, že sa pokúsia o opätovné prerokovanie exitujúcej dohody o brexite s Európskou úniou, taktiež sa zaviazali, že sa budú snažiť o to, aby Spojené kráľovstvo opustilo Úniu do 31. októbra s dohodou alebo aj bez nej.

Mayová v piatok vyhlásila, že 7. júna plánuje odstúpiť z funkcie predsedníčky konzervatívcov a zostať prechodne úradujúcou premiérkou, kým si jej strana nevyberie nového lídra. Zámer kandidovať na tento post vyjadril aj minister zdravotníctva Matt Hancock a očakáva sa, že záujem oficiálne prejaví aj minister životného prostredia Michael Gove. Najznámejším uchádzačom o post šéfa konzervatívcov je bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý vyhlásil, že vyvedie Britániu z EÚ 31. októbra, aj keby to malo byť bez rozvodovej dohody s lídrami Únie.

Johnsonovi by neslúžil

Ďalší konzervatívny uchádzač, minister pre medzinárodnú rozvojovú pomoc Rory Stewart, povedal, že ak Johnson vyhrá, nebude pracovať v jeho kabinete. Stewart uviedol, že nebude slúžiť premiérovi, ktorý je spokojný aj pri myšlienke brexitu bez dohody.

Počet uchádzačov o post po Mayovej sa zrejme rozrastie približne na desať kandidátov, pričom víťaza podľa očakávania zvolia do polovice alebo do konca júla. Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt už uviedol, že sa bude uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany a kandidovanie zvažujú aj ďalší vplyvní konzervatívci - spomína sa bývalá ministerka práce Esther McVeyová, šéf rezortu vnútra Sajid Javid ministerka obrany Penny Mordauntová či ministerka práce Amber Ruddová. Termín odloženého odchodu Británie z EÚ je stanovený na 31. októbra, ale medzi britskými zákonodarcami stále nie je zhoda v tom, ako by mal odchod prebehnúť, a či vôbec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok