Kanaďania našich bratov zničili, vo finále zabojujú proti Fínom

TA3 TASR
25.5.2019 21:45

Vo finále 83. majstrovstiev sveta sa stretnú hokejisti Fínska a Kanady. V sobotňajšom druhom semifinálovom súboji v Bratislave zvíťazili Kanaďania nad Českom jednoznačne 5:1.

Kanaďania našich bratov zničili, vo finále zabojujú proti Fínom
TASR

Jediný gól dal Zohorna

Zámorský tím využil slabší deň súpera a v prvých dvoch tretinách si vybudoval rozhodujúci trojgólový náskok. Ten v tretej dvadsaminútovke ešte poistili kapitán Kyle Turris a obranca Thomas Chabot. Česi dokázali prekonať skvele chytajúceho Matta Murrayho až v závere za rozhodnutého stavu, na 1:5 znížil Tomáš Zohorna. Kanaďania postúpili do finále po dvoch rokoch, zlato získali naposledy na MS 2016 v Rusku.

Úvod semifinálového duelu priniesol vyrovnaný hokej. Do vedenia išli Kanaďania, v 6. min. Stone tečoval prihrávku Stechera presne k bližšej žŕdke do protipohybu Bartošáka. Česi hrali zbytočne komplikovane. Najväčšiu šancu zahodil Palát, ktorého našiel diagonálnym pasom Kubalík, výborne zasiahol Murray. Nádejnú pozíciu nevyužil ani Jaškin, keď sám pred kanadským brankárom nespracoval dobre puk a vytlačil sa z ideálneho uhla.

Druhá tretina sa začala pre Česko šokujúco, keď už po 10 sekundách Nurse spoza bránky zasunul puk za Bartošáka - 2:0. Hra sa ešte viac otvorila, diváci videli sériu prečíslení na oboch stranách, najväčšiu možnosť spálil Jaškin, ktorý trafil výborne chytajúceho Murrayho. V 26. min. prišiel tretí gólový úder zámorského tímu po výstavnej súhre prvého útoku, po skvelom uvoľnení Stonea a milimetrovom pase Marchessaulta trafil do odkrytej bránky Dubois, čím definitívne vyhnal Bartošáka z bránky. V nej ho nahradil Francouz.

Kanaďania čakali na chyby

Ten sa potom vyznamenal pri strele Josepha, ktorú ukryl do lapačky. Česi kopili nepresnosti, prihrávali si na korčule, zjavne neboli vo svojej koži. Napriek tomu si vedeli vypracovať šance, Palát sám zahodil dve. V závere tretiny predviedli obrovský závar pred Murraym, ten odolal pri strele T. Zohornu i Řepíka, Kolář ho trafil len do masky.

Česi hľadali moment, ktorý by ich naštartoval, proti nim však stále odhodlaný súper a sebaistý Murray. Ten si v tretej tretine poradil s tečom Frolíka i jedovkou Kubalíka. Česi boli nútení otvoriť hru, Kanaďania čakali na ich chyby a podnikali rýchle brejky. V 47. min. potiahol puk po pravom krídle Mantha a ideálne našiel spätnou prihrávkou Turrisa - 4:0. Otraseného súpera mohol vzápätí piatykrát pokoriť z úniku Mantha, výborne zasiahol Francouz. V 53. minúte prešiel obranca Chabot českou defenzívou ako nôž maslom a zasadil súperovi piaty gólový úder. Zverenci Miloša Říhu sa zmohli už len na korekciu výsledku, v 54. min. znížil na konečných 1:5 T. Zohorna.

Finále na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave je na program v nedeľu o 20.15 h, súboj o bronz Rusko - Česko sa začne o 15.45 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok