Verí proeurópskym stranám a želá si vyššiu účasť. Premiér odvolil

TA3 SITA
25.5.2019 16:02

Predseda vlády Peter Pellegrini odovzdal svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu v Banskej Bystrici na Základnej škole Jána Bakossa. Dúfa, že Slovensko nebude mať nízku volebnú účasť.

Verí proeurópskym stranám a želá si vyššiu účasť. Premiér odvolil
TASR/Dušan Hein

Reforma Únie nás neminie

„Želal by som si, keby sme tentokrát neboli prekvapení v tom zlom zmysle slova a dúfam, že nebudeme mať na Slovensku najnižšiu volebnú účasť. Zdá sa, podľa toho, čo mi povedali členovia volebnej komisie, že sú milo prekvapení z toho, že ľudia chodia voliť,“ uviedol po vhodení hlasu do volebnej urny premiér.

Jedna vec podľa Pellegriniho bude účasť a druhá aké budú výsledky, „lebo už budúci týždeň ma čaká mimoriadny summit v Bruseli, ktorý bude prvý po nových voľbách, a všetci budeme v očakávaní, či sa stále proeurópskym silám podarí mať jasnú väčšinu,“ dodal s tým, že dúfa v čo najmenší počet extrémistických a nacionalistických prúdov. „Samozrejme, výsledky sa oficiálne dozvieme až v nedeľu po polnoci a verím, že na Slovensku zvíťazia proeurópske strany, ktoré budú pokračovať aj v tých integračných snahách a v celkovej reforme únie, ktorá pred nami stojí a neminie nás,“ povedal ešte k voľbám premiér.

Spomenul aj cestu do Ruska

V závere spomenul aj plánovanú cestu do Ruska, kde sa podľa jeho slov okrem oficiálnych stretnutí s prezidentom a predsedom vlády budú riešiť aj ďalšie záležitosti. „Budeme tam pravdepodobne riešiť aj dodávku paliva do našich jadrových elektrární, budeme hovoriť aj o tranzite plynu vzhľadom k výstavbe Nord Stream 2, čo sú pre nás kľúčové veci,“ objasnil Pellegrini s tým, že to bude vážna návšteva s pracovným rozmerom zameraným na strategické priority.

V štátoch Európskej únie prebiehajú voľby do Európskeho parlamentu od štvrtka 23. mája a skončia v nedeľu 26. mája. Na Slovensku v poradí štvrté eurovoľby do prebiehajú dnes od 7. do 22. hodiny. Rozhodovať o poslancoch EP môže u nás približne 4,45 milióna voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v 5 951 volebných miestnostiach. Slováci si môžu vyberať z 31 kandidujúcich politických strán a hnutí. Volíme 14 europoslancov, jeden z nich sa však ujme mandátu až po prípadnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie. V minulých voľbách do EP v roku 2014 bola na Slovensku volebná účasť 13 percent, účasť mladých ľudí len šesť percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok