Česi zatvorili volebné miestnosti, účasť bola niekde vyššia

TA3 TASR
25.5.2019 15:03

V Česku sa skončili voľby do Európskeho parlamentu. Miestnosti sa uzavreli o 14.00 h, presne 24 hodín po ich otvorení v piatok popoludní. Výsledky bude možné zverejniť až v nedeľu po 23.00 h, keď sa skončia eurovoľby v Taliansku.

Česi zatvorili volebné miestnosti, účasť bola niekde vyššia
TASR/Bohdan Kopčák ilu foto

Hlásili incident

Výsledky prerokuje v pondelok Štátna volebná komisia a oficiálnu podobu získajú v utorok vyhlásením v Zbierke zákonov. Od stredy až do piatka 7. júna bude možné výsledky napadnúť na českom Najvyššom správnom súde. Volební komisári začali hneď po uzavretí volebných miestností o 14.00 h počítať hlasy pre jednotlivých kandidátov a výsledky aj odosielať Českému štatistickému úradu. Jeho predstavitelia však musia s ich zverejnením čakať, kým sa o 23.00 h skončia voľby v celej Európskej únii, poslednou krajinou je spomínané Taliansko.

Polícia hlásila iba jeden incident - výtržnosť vo volebnej miestnosti. Českých voličov prišlo k urnám v piatok, v prvý deň ich eurovolieb, okolo desať až 20 percent; v sobotu nepresiahla účasť 30 percent. V Prahe bola účasť vyššia, v niektorých miestnostiach sa blížila k 40 percentám a dokonca až k 50 percentám. V západočeskej obci Čilá, kde býva účasť tradične vysoká, prišla vyše polovica voličov.

Voliči mali rôzne dôvody

V Brne volila asi tretina voličov a v celom Juhomoravskom krajine približne štvrtina. Voličov poháňala rôzna motivácia. Mladí ľudia uvádzali ako dôvod možnosť ovplyvniť svoju budúcnosť. Iní zasa odovzdali hlas jednoducho preto, aby sa do Európskeho parlamentu nedostal politický subjekt, ktorý im nevyhovuje.

V prvý deň volieb, v piatok, hlasovali vrcholní českí politici aj predsedovia politických strán či hnutí zastúpených v Poslaneckej snemovni. Všetci vyzývali občanov na účasť v eurovoľbách. Spolu s eurovoľbami sa konali v niektorých českých obciach aj miestne referendá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok