K urnám prišlo viacero významných politikov, na Európe im záleží

TA3 TASR SITA
25.5.2019 12:42

Odvolili už viacerí významní politici. Svoj hlas odovzdal súčasný prezident aj jeho nástupkyňa. Okrem nich odvolil aj predseda parlamentu Andrej Danko či eurokomisár Maroš Šefčovič.

Vyzvali k účasti

Prezident Andrej Kiska odvolil tradične spolu s manželkou v Poprade na mestskom úrade a ľudí vyzval, aby prišli voliť. Osobitne pozval tých, ktorí sú presvedčení o tom, že Európska únia je výborný projekt. „Európska únia dnes čelí viacerým výzvam, historicky prvýkrát máme krajinu, ktorá chce odísť z Európskej únie, máme diskusie o tom, či viac Európy alebo menej, sú tu aj názory o viacrýchlostnej integrácii. Práve preto je dôležité, aby sme v týchto, nie jednoduchých časoch, mali europoslancov, ktorí budú mať silný mandát, aby bolo počuť hlas silného sebavedomého Slovenska v silnej a sebavedomej Európe,“ povedal Kiska, pre ktorého to boli v pozícii prezidenta posledné voľby.

Podľa nastávajúcej prezidentky Zuzany Čaputovej stojíme na križovatke z hľadiska budúcnosti a podoby Európskej únie, či bude silnejšia a integrovanejšia, alebo naopak nastane proces oslabovania. Svoj hlas odovzdala v Pezinku. Verí, že účasť bude na Slovensku oproti minulosti tentoraz vyššia. "Kampaň pred voľbami bola pomerne intenzívna, či už vo verejných médiách alebo na sociálnych sieťach. Verím, že nebudeme teraz poslední," povedala.

Za nový a silný element v súčasných eurovoľbách považuje takzvané protieurópske sily. "Je to element, ktorý začal spolupracovať naprieč krajinami, takže sama som zvedavá, aký bude výsledok týchto volieb. To, čo považujem za nesmierne dôležité je, aby ľudia išli voliť bez ohľadu na to, aký názor majú," skonštatovala.

Šefčovič je zvedavý na účasť

Aká bude účasť na Slovensku a aký vplyv získajú euroskeptické a protieurópske strany v novom Európskom parlamente. To bude pri zverejňovaní výsledkov eurovolieb sledovať podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Dúfa, že ľudia si uvedomujú, že Európsky parlament má vplyv na veľa dôležitých vecí. Nimi podľa neho sú zrušenie roamingových poplatov, vzdelávanie v zahraničí či slovo pri obchodných dohodách, ktoré uľahčujú podnikanie aj slovenským firmám. Je zvedavý, či ostane zachované proeurópske smerovanie europarlamentu. Otázkou podľa neho je, či bude stačiť spolupráca dvoch najväčších frakcii ľudovcov a socialistov, alebo budú musieť medzi seba prizvať liberálov a zelených.

Predseda parlamentu Andrej Danko odvolil mimo svojho bydliska na voličský preukaz. Pri tejto príležitosti taktiež vyzval Slovákov, aby išli voliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok