NHL: Čaká nás boj o Stanleyho pohár, séria sa môže natiahnuť

TA3 SITA
25.5.2019 11:35

Zatiaľ čo v súčasnom tíme St. Louis nefiguruje ani jeden hokejista so ziskom Stanleyho pohára, v drese Bostonu nastúpia vo finále až piati, ktorí ho už v minulosti zdvihli nad hlavu.

NHL: Čaká nás boj o Stanleyho pohár, séria sa môže natiahnuť
SITA/AP ilu foto

Pocit hrdosti

Okrem slovenského kapitána Zdena Cháru tento honor zažili aj brankár Tuukka Rask a útočníci Patrice Bergeron, Brad Marchand a David Krejčí. Tí všetci figurovali v tíme Bruins, ktorý v roku 2011 vo finále zdolal Vancouver Canucks v siedmich zápasoch. "Napĺňa vás to hrdosťou a zároveň pocitom uvedomenia si toho, čo všetko musíte preskákať, kým sa dostanete do tohto najdôležitejšieho bodu sezóny," skonštatoval na oficiálnom webe NHL Patrice Bergeron, jeden z najlepších centrov profiligy.

Chára pre bližšie nešpecifikované zranenie vynechal posledný duel predchádzajúcej série finále Východnej konferencie NHL proti Caroline, ale vo finále celej súťaže by mal byť pripravený hrať od začiatku. Na ľade nechýbal už vo štvrtok, keď si Bruins pred vypredaným vyše 17-tisícovým hľadiskom TD Garden zahrali modelovaný prípravný zápas v štýle Čierni proti Bielym. Chára bol vo víťaznom tíme v čiernych dresoch spolu s krajanmi - brankárom Jaroslavom Halákom a útočníkom Petrom Cehlárikom. Ten dokonca raz prekonal Tuukku Raska v bránke "súpera".

"Nie je toho málo, čo musíte prekonať, kým sa dostanete do play-off NHL. A potom prídu ešte ťažšie zápasy. V prvom kole ich bolo sedem, v druhom zasa šesť... Dobre si uvedomujeme, čo to všetko vyžaduje, dostať sa až tak ďaleko. A pritom sme stále nič nedosiahli," skonštatoval Zdeno Chára.

Chára je prínosom

Chára je súčasťou organizácie hokejových "medveďov" od roku 2006. O päť rokov rokov neskôr ako ich kapitán prvý chytil do rúk Stanleyho pohár, o dva roky neskôr Bruins stroskotali vo finále na tíme Chicago Blackhawks. Teraz na neho čaká tretia rozhodujúca séria sezóny v boji o hokejový "svätý grál". "Chára je stále prínos pre hru Bostonu. Je to dobrý hráč, fyzicky silný obranca, proti ktorému sa nehrá ľahko," povedal o slovenskom kapitánovi Bruins tréner St. Louis Craig Berube. "Chára má už 42 rokov, jeho minúty na ľade o čosi poklesli, ale to neznamená, že už nemá zásadný vplyv na hru Bostonu. Spolu s Charliem McAvoyom sa skvele dopĺňajú. Chára je stále hráč, ktorý si zastane na ľade svoje miesto a v súboji sa mu chcete vyhnúť," napísal oficiálny portál NHL. "Od Cháru som sa veľa naučil. Tak veľa, že to ani neviem vyjadriť slovami. Je to niekto, koho chcem nasledovať v tom, čo robí na ľade aj mimo neho," vyznal sa McAvoy.

Tréner Bostonu Bruce Cassidy si uvedomuje, aký vplyv má skupina skúsených hráčov na čele s Chárom na hru jeho tímu. "Netuším, kam ma práca trénera zaveje, ale nie som si istý, či ešte niekedy budem mať možnosť pracovať s takou skvelou skupinou hráčov či skôr lídrov. Sú fantastickí a prácu trénera mi maximálne uľahčujú. Povedal som im to už v druhom týždni našej spolupráce a hovorím to aj teraz," poznamenal Cassidy.

Najmladší z lídrov Bostonu Brad Marchand má 31 rokov a na ľade povesť nebezpečného strelca, ale aj hráča, ktorý rád vyvoláva nežiaduce napätie medzi súpermi. "Keď ste súčasťou tímu, ktorému to ide na ľade aj mimo neho, očakávate, že tie chvíle budú trvať veľmi dlho. Ani si neuvedomujem, čo to znamená zahrať si znova vo finále, aké šťastie ma postretlo. Cítim vďačnosť a celkovo väčší pokoj ako v minulosti. Verím, že sa s tým dobre vyrovnám," skonštatoval Marchand. Finále bojov o Stanleyho pohár sa začne v pondelok 27. mája na ľade Bostonu. Séria na štyri víťazstvá sa môže natiahnuť do siedmich zápasov. V takom prípade nastane koniec sezóny v stredu 12. júna opäť v Bostone.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok