Čo bude po Mayovej odchode? Začalo sa súperenie, vyčnieva Johnson

TA3 SITA
24.5.2019 16:00

Piatkové oznámenie britskej premiérky Theresy Mayovej, že 7. júna rezignuje na post líderky Konzervatívnej strany, odštartovalo súperenie o uvoľnený post a funkciu budúcej britskej premiérky alebo premiéra. Mayová ustúpila tlaku z vlastných radov, pretože nedokázala načas vyviesť krajinu z Európskej únie.

Čo bude po Mayovej odchode? Začalo sa súperenie, vyčnieva Johnson
SITA/AP

Johnson sa túžbou prevziať vedenie netají

Jedným z favoritov by mohol byť Boris Johnson. Bývalý minister zahraničných vecí sa netajil svojou túžbou prevziať vedenie krajiny po Mayovej odchode. Priamočiary Johnson s okázalými spôsobmi je dlhodobo jedným z najznámejších britských politikov a predpokladá sa, že sa teší silnej podpore radových členov Konzervatívnej strany. Bol kľúčovou postavou kampane za odchod Británie z EÚ.

V referende v roku 2016 si voliči odhlasovali odchod z únie. Po ňom sa 54-ročný Johnson zvažoval postaviť na čelo strany, nakoniec sa však rozhodol nekandidovať. Johnson sa už vyjadril, že tentokrát sa bude o tento post uchádzať. Na svoju funkciu ministra zahraničných vecí rezignoval minulý rok v júli pre nesúhlas s Mayovej plánmi brexitu.

Ďalším možným kandidátom je Dominic Raab. Tento bývalý minister pre brexit sa spolieha na svoju neúnavnú obhajobu odchodu z EÚ, ktorá by ho mohla dostať na Downing street 10. Na poste ministra bol relatívne krátky čas - od júla do novembra minulého roka. Rezignoval pre politické nezhody s Mayovou, keď nesúhlasil s podmienkami odchodu Londýna z únie, ktoré premiérka vyrokovala s európskymi lídrami. Štyridsaťpäťročného Raaba považujú mnohí za vychádzajúcu hviezdu konzervatívneho hnutia.

Minister zahraničných vecí či minister vnútra

O funkciu sa môže uchádzať aj Jeremy Hunt. Ministrom zahraničných vecí sa stal po odstúpení Borisa Johnsona. Provokatívnymi vyhláseniami sa pasoval do pozície oddaného zástancu brexitu, aj keď v referende bol za zotrvanie Londýna v únii. Do pozornosti sa dostal aj na nedávnej straníckej konferencii, keď Európsku úniu prirovnal k niekdajšiemu Sovietskemu zväzu, čo vyvolalo kritiku u niektorých európskych lídrov, ale mohol si tým získať podporu u členov strany, ktorí sú proti EÚ. Päťdesiatdvaročný Hunt zastával viaceré vládne posty, bol aj ministrom zdravotníctva, a zohral dôležitú úlohu pri príprave olympijských hier v Londýne v roku 2012.

Kandidátom môže byť aj Sajid Javid, momentálne vo funkcii ministra vnútra. Narozdiel od ostatných nepochádza z elitného konzervatívneho prostredia. Je synom pakistanského imigranta, jeho otec pracoval ako vodič autobusu a majiteľ obchodu. Pred vstupom do politiky urobil úspešnú kariéru v bankovníctve. Počas referenda o brexite bol na strane zástancov zotrvania v únii, jeho postoj bol však vlažný. Odvtedy je skôr na strane brexitu. Do pozornosti sa dostal v nedávnych mesiacoch, keď sa snažil zamedziť malým člnom s migrantmi dostať sa cez Lamanšský prieliv.

Počítať je možné aj s Andreou Leadsom. Tá na protest proti počínaniu si Mayovej v otázke brexitu rezignovala na post líderky Konzervatívnej strany v Dolnej snemovni britského parlamentu. Za predsedníčku konzervatívcov už kandidovala spolu s Mayovou v roku 2016. Pred samotnou voľbou sa však vzdala kandidatúry, sčasti pre kritické reakcie na jej poznámky, že by líderkou mala byť ona a nie Mayová, pretože vychovala deti. Napriek tomu, že sa za výroky ospravedlnila, znížilo to jej šance na víťazstvo a pomohlo Mayovej. Päťdesiatšesťročná Andrea Leadsom je jednoznačnou podporovateľkou brexitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok