Eurovoľby na Slovensku sa skončili, čo hovorili prvé odhady?

TA3 TASR SITA
25.5.2019 22:01

Volebné miestnosti sa zatvorili, hlasovanie na Slovensku je ukončené. Voľby do europarlamentu niektorí nazývajú najdôležitejšími za posledné desaťročia, keďže hrozí výrazné posilnenie populistov a ultrapravičiarov. Zaujali Slovákov európske témy, alebo budeme opäť atakovať rekordne nízku účasť z roku 2014? Volebné udalosti sme s vami sledovali online.

Eurovoľby na Slovensku sa skončili, čo hovorili prvé odhady?
TASR/Ján Krošlák

Volebný online sme ukončili, neoficiálne výsledky z nedeľňajšieho rána si môžete pozrieť tu.

2:30 V novom Európskom parlamente by mali za Slovensko sedieť predbežne poslanci Smeru-SD, koalície Progresívne Slovensko – Spolu, strán ĽSNS, KDH, SaS, OĽaNO. Vyplýva to z priebežných odhadov politických strán po sčítaní približne 400 z necelých 6000 okrskov.

Podľa nich by Smer-SD mal mať necelých 19 percent, čo by znamenalo tri mandáty. Koalícia PS – Spolu by mala získať vyše 18 percent a s tým tri kreslá. Rovnaký počet kresiel by mohla obsadiť ĽSNS, ktorej odhady predpovedajú približne 13,5 percenta. Štvrté by malo skončiť KDH, ktoré môže mať podľa odhadov okolo 11 percent a dva mandáty.

Do europarlamentu by sa mala dostať aj SaS s odhadovaným ziskom okolo 9,6 percenta, čo by tiež predstavovalo zisk dvoch mandátov. Uspieť by malo aj OĽaNO, ktoré by mohlo za niečo necelých sedem percent dostať jedno kreslo. Parlamentná strany SNS, Sme rodina a Most-Híd nemajú zatiaľ ani päť percent. SNS má podľa odhadov cez štyri percentá, Sme rodina okolo 3,6 percenta a Most-Híd cez dve percentá.

Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent. Oficiálne výsledky volieb do EP zverejnia v nedeľu 26. mája o 23. hodine. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko si volilo 14 europoslancov.

1:15 Strana Smer má podľa neoficiálnych priebežných výsledkov približne 19 percent, PS/Spolu zaostáva o jeden percentuálny bod, ĽSNS má viac ako 13 percent. Informoval o tom Denník N, informácie sa majú týkať sčítania 500 z necelých 6000 okrskov.

0:41 Prvé predbežné neoficiálne výsledky podľa .týždňa ukazujú zatiaľ na prvom mieste stranu Smer, na druhom koalíciu strán PS a Spolu a na treťom ĽSNS. Nasledujú KDH, SaS a OĽaNO. Tieto údaje sa týkajú prvých dvoch stoviek okrskov. Celkovo je na Slovensku takmer šesťtisíc okrskov.

Informácie o neoficiálnych priebežných výsledkoch priniesli aj Aktuality. Po zrátaní 268 okrskov by mal podľa portálu mať  Smer 19 %, PS/Spolu 17, ĽSNS 14, KDH 11, SaS 9,5.

00:35 Pozrite si fotografie volebného dňa, ktorý bol pokojný, ale nie nezaujímavý.

00:00 Starosta obce Dolný Harmanec Matúš Vajs sa v sobotu v noci dozvedel, že zostáva hlavou tejto obce blízko Banskej Bystrice nasledujúce štyri roky. Voľby tam totiž spojili s referendom o jeho zotrvaní vo funkcii. Rozhodli o tom občania obce.

22:40 Všetky volebné miestnosti v gemerských okresoch Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota boli zatvorené včas. Potvrdili to zapisovatelia a členovia okresných volebných komisií. „Neboli hlásené žiadne problémy, všetky volebné miestnosti sa zatvorili načas. Už sa začalo sčítavanie hlasov,“ uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Rožňave Július Barkai.

Voľby boli bez problémov aj v okrese Lučenec. Potvrdil to zapisovateľ okresnej volebnej komisie Jaroslav Morháč: „Všetko je v poriadku, počas volieb sa nevyskytli žiadne problémy. Všetky volebné miestnosti boli zatvorené včas.“

22:35 Primátor Peter Bročka komentoval na sociálnej sieti volebnú účasť v Trnave.

22:30 Volebné komisie v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec nezaznamenali žiadne narušenia, priebeh volieb bol pokojný. Podľa vyjadrenia predsedníčky okresnej volebnej komisie pre obvod Piešťany Beáty Liškovej nemusela komisia riešiť žiadne podnety: "Boli sme na viacerých výjazdoch, všetko išlo štandardne."

Volebnú účasť podľa poznatkov z okrskov odhadujú zhruba o tri až päť percent vyššiu ako v predchádzajúcich eurovoľbách.

22:20 Obec Mirošovice v strednom Česku zverejnila v sobotu popoludní na svojej internetovej stránke výsledky eurovolieb, čím porušila volebný zákon. Po výzve ministerstva vnútra a príslušného krajského úradu tieto údaje stiahla, informoval spravodajský server iDNES.cz.

22:15 Polícia v súvislosti s eurovoľbami nezaznamenala žiadne vážne narušenie verejného poriadku. "Počas dnešného dňa sme prijali viacero podnetov, ktoré sa týkajú predovšetkým správania občanov vo volebných miestnostiach a podobne," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

22:10 Po zatvorení volebných miestností sa začínajú sčítavať hlasy. Definitívne výsledky volieb do Európskeho parlamentu sa zverejnia v nedeľu o 23.00 h.

Komisia počas volebného dňa zaznamenala takmer 30 podnetov. Týkali sa napríklad podozrení z porušenia pravidiel vedenia volebnej kampane, porušenia volebného moratória alebo narušenia poriadku vo volebnej miestnosti. Bárány dodal, že v týchto voľbách sa viac zaoberali aj podnetmi týkajúcimi sa porušenia volebného moratória na internete, vrátane sociálnych sietí.

22:05 Podľa predsedu Štátnej volebnej komisie Eduarda Báránya boli voľby pokojné až nudné, čo je pozitívna správa.

22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili, hlasovanie na Slovensku je ukončené.

21:45 Voľby v regiónoch Nitrianskeho kraja boli aj krátko pred uzatvorením volebných miestností pokojné a bez problémov. Podľa slov viacerých predsedov okrskových, ale aj okresných volebných komisií, účasť zrejme nebude vysoká.

21:35 Plynú posledné minúty rozhodovania o tom, kto bude Slovensko zastupovať v EP. Až na drobné incidenty sú voľby pokojné a plynulé.

21:10 Voľby boli počas dňa v mestách a obciach na Spiši bez vážnejších problémov, o 22. hodine by sa mali zatvoriť všetky volebné miestnosti. „Volebný deň bol pokojný, zatiaľ všetko v poriadku, počasie je pekné, slnečné, čo nás teší. Naši členovia boli aj v teréne skontrolovať situáciu a nič závažné nezistili. Účasť je nízka, aspoň podľa tých informácií, čo máme k dispozícii,“ priblížil zapisovateľ obvodnej volebnej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

20:50 V obci Číž na juhu Rimavskosobotského okresu hlasujú vo voľbách do EP okrem domácich obyvateľov aj hostia miestnych jódových kúpeľov, ktoré sú v súčasnosti jediným fungujúcim zariadením svojho druhu v regióne Gemer. Podľa  predsedu okrskovej volebnej komisie Ladislava Čúra zaregistrovali doteraz približne 15 takýchto voličov s voličskými preukazmi.

20:40 Česká pirátska strana, ktorá je kritikom premiéra Andreja Babiša, ukryla na hlasovací lístok vo voľbách do Európskeho parlamentu narážku na tohto šéfa hnutia ANO.

20:20 Príjemné s užitočným spojila skupinka športových nadšencov z východného Slovenska, ktorá sa v deň volieb vydala na vyše 60-kilometrový cyklovýlet naprieč Liptovom. Na cestu si so sebou nezabudli pribaliť voličské preukazy. Tie plánovali použiť v jednej z volebných miestností na trase.

20:00 Voľby v Lučeneckom okrese sú zatiaľ bez problémov. Potvrdil to Jaroslav Morháč, zapisovateľ okresnej volebnej komisie, ktorá zastrešuje okresy Lučenec a Poltár. „Nemáme hlásené žiadne problémy. Vonku bola aj naša komisia, akurát sa jej členovia vrátili,“ priblížil Morháč s tým, že doterajšia volebná účasť v okrese je na úrovni okolo 12 až 13 percent.

19:40 Voľby sú v obciach Nitrianskeho okresu pokojné a bez problémov. Predsedovia oslovených okrskových komisií však hovoria o nízkej volebnej účasti. K urnám podľa ich slov chodia skôr starší voliči.

19:15 Ľudia prichádzali k volebným schránkam aj okresných mestách pri Bratislave - v Pezinku, Senci a Malackách. Vyšší záujem voličov bol v predpoludňajších hodinách, neskôr plánovali ľudia pozerať Majstrovstvá sveta v hokeji. Na Záhorí volili dokonca aj v historickom kaštieli.

19:10 Štátna volebná komisia doteraz prijala v súvislosti s eurovoľbami viacero podnetov týkajúcich sa údajného porušenia volebného moratória na internete. Uviedol to predseda komisie Eduard Bárány. Dodal tiež, že podľa jeho názoru by občan nemal disponovať dôkazom, ako hlasoval. Volič by podľa neho napríklad nemal zverejňovať fotografiu upraveného hlasovacieho lístka.

19:00 Voľby Hornej Nitre zatiaľ pokojné. Okresné volebné komisie v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou nedostali podnety či hlásenia. "Podnety a hlásenia sme doposiaľ nezaznamenali. Voľby sú v okrese Bánovce nad Bebravou pokojné," povedala zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Lenka Sloviaková.

18:55 Políca musela riešiť situáciu v Novom Meste, kde sa päť občanov dožadovalo zrušenia volieb. "Do volebného okrsku na Mikovíniho prišlo päť pomätencov v žltých vestách a domáhali sa zrušenia volieb. Našťastie, ich veľmi rýchlo vyriešila polícia," píše novomestský starosta Rudolf Kusý na sociálnej sieti.

18:50 Narušenie verejného poriadku ani žiaden incident, ktorý by narušil voľby, polícia v Košickom kraji doposiaľ nezaznamenala. Potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. Volebná účasť bola podľa odhadov dopoludnia vo všeobecnosti slabšia, čo mohlo ovplyvniť aj pekné počasie, zvýšiť by sa mohla v podvečerných hodinách.

18:45 V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava sú voľby do Európskeho parlamentu zatiaľ bez problémov. Podľa kompetentných je však doterajšia volebná účasť nízka. „Všetko je v poriadku, nie sú žiadne problémy. Len účasť je relatívne nízka, odhadujeme ju na 10 až 12 percent,“ uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Rožňave Július Barkai.

18:40 Počas volieb do Európskeho parlamentu pod Vysokými Tatrami neboli žiadne komplikácie.

18:35 Voľby v meste Senec sú v pokojnej atmosfére. Slnečné počasie však nenahráva vysokej účasti voličov. Na sociálnej sieti o tom informuje senecká samospráva.


18:30 I napriek tomu, že sa bratislavský Devín nemôže uchádzať o eurofondy, keďže je mestská časť v nútenej správe, okrskové volebné komisie potvrdzujú záujem o voľby. "Je samozrejme menší ako pri nedávnych prezidentských voľbách, ale vidíme, že sa ľudia chcú zúčastniť eurovolieb," uviedla predsedníčka jednej z dvoch okrskových komisií v Devíne Jana Stanová.

17:45 Viac ako 20 percent dosahuje volebná účasť v troch zo štyroch volebných okrskoch umiestnených v najväčšej základnej škole na Spojovej ulici na sídlisku Fončorda v Banskej Bystrici. V okrsku 57 to podľa predsedníčky komisie Ľubice Kleniarovej bolo o 16:00 takmer 28 percent.

17:02 Tradične veľmi slabá účasť charakterizuje voľby na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník IX. Priebeh je pokojný, dve volebné miestnosti v priestoroch komunitného centra boli dosiaľ okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdne.

16:28 Snúbenci si ešte pred obradom stihli odbehnúť aj k volebným urnám. Nevesta a ženích odovzdali svoje hlasy v obci Ľutina v okrese Sabinov.

nevest_7f000001-50ee-cfcb.jpg

16:18 Polícia zatiaľ nezaznamenala vážne narušenie poriadku. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. "Do dnešného rána sme prijali v súvislosti s voľbami šesť podnetov, ktoré preverujú príslušné zložky polície. Dnes sme zatiaľ prijali šesť podnetov, ktoré sa týkajú správania občanov vo volebných miestnostiach a podobne," priblížila.

16:05 Mnohí Slováci žijúci v zahraničí spojili hlasovanie s návštevou Slovenska. "Na voľby do EP som pricestovala z Luxemburska, kde už niekoľko rokov pracujem a žijem. Tieto voľby nie sú prvé, kvôli ktorým sme sa vrátili s manželom domov. Bohužiaľ ak chceme voliť, inú možnosť nemáme," uviedla 54-ročná Darina, ktorá odovzdala svoj hlas v Brezovej pod Bradlom.

"Žijem v zahraničí od strednej školy, ale sledujem, čo sa deje na Slovensku. Nemám v pláne sa vrátiť, ale nevylučujem to. Teraz som zhodou okolností v Európe, tak som si nenechal možnosť ísť voliť. Napriek tomu som musel cestovať cez tri štáty, lebo Slováci nemôžu voliť do EP zo zahraničia, ale stojí mi to za to," dodal 30-ročný Roman žijúci v Belgicku.

15:24 Premiér Peter Pellegrini krátko po odovzdaní hlasu odpovedal na otázky novinárov. Ako uviedol, dúfa, že Slovensko nebude mať nízku volebnú účasť a zároveň verí, že zvíťazia proeurópske strany, ktoré budú pokračovať v reforme Únie.

15:05 V Česku sa voľby už skončili. Miestnosti sa uzavreli o 14.00 h, presne 24 hodín po ich otvorení v piatok popoludní. Výsledky bude možné zverejniť až vtedy, keď sa skončia eurovoľby v Taliansku.

14:40 V jednej z okrskových komisií v bratislavskom Ružinove museli riešiť kuriózny prípad. Možnosti odovzdať hlas v eurovoľbách sa dožadovala aj Američanka.

14:32 Voľby stále prebiehajú pokojne bez väčších problémov, dohliada na ne aj polícia.

14:12 Svoje právo využil aj Robert Fico, ktorý vyzval ľudí, aby k voľbám pristupovali zodpovedne.

14:02 Pri hlasovaní sa mnohí rozhodujú na základe faktov a informácií, no v mediálnom priestore existuje aj veľa tvrdení, ktoré sa časom ukážu ako nepravdivé. Prinášame prehľad niektorých hoaxov a fám.

13:25 V obci Kúty v okrese Senica prichádzajú voliť najmä Slováci zo zahraničia. "Stále ma zaujíma, čo sa deje na Slovensku a považujem za dôležité, kto bude Slovensko zastupovať v EP. Ja využívam benefit toho, že žijeme v EÚ a chcem, aby to pokračovalo," uviedla Zuzana žijúca v Brne, ktorá pochádza z východného Slovenska.

kuty_7f000001-2691-7418.jpg

"Európska únia je pre Slovensko prospešná, preto je dôležité, koho si do parlamentu zvolíme a kto bude presadzovať naše záujmy. Mali by sa tam dostať ľudia, ktorí sú odborne kompetentní a nemajú iba silné reči a tvrdia, ako je všetko zlé a chceli by všetko zakazovať," uviedol rodák z Prešova Štefan, ktorý taktiež prišiel z Brna. Oproti Slovákom žijúcim doma museli Slováci zo zahraničia podstúpiť náročnejšiu cestu k voľbám.

12:52 Poslanci Európskeho parlamentu sa riadia vlastným Kódexom správania. Ten platí od roku 2012. Podľa neho konajú „výlučne vo verejnom záujme a pri výkone svojej práce uplatňujú nestrannosť, poctivosť, transparentnosť, svedomitosť, čestnosť, zodpovednosť a úctu voči povesti parlamentu“. Prečítajte si o ňom viac.

12:29 Na Holíčskom zámku sa koná historický festival Rotenstein, preto viacerí účinkujúci prišli k urnám v dobovom oblečení. Boli prestrojení za rytierov, šašov či princezné. "Záleží mi na budúcnosti Európskej únie. Každému Slovákovi odkazujem, aby využil túto možnosť. Takisto volím aj z morálnej povinnosti a záleží mi na tom, koho si púšťame mimo Slovenska, do Európskeho parlamentu," uviedla jedna z účinkujúcich na festivale.

Zámok Holíč získal nemalé nenávratné finančné príspevky z Európskej únie. "Na tomto zámku je pekne vidieť, ako je naša účasť v Únii prínosom. V podstate je to vizitka nášho členstva v európskom zoskupení, ktoré nám pomáha zachovávať našu kultúru a naše dedičstvo," doplnil ďalší z účinkujúcich.

holic_7f000001-18fa-b951.jpg

12:05 Výsledky eurovolieb bude pozorne sledovať podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Praje si, aby sa podarilo priblížiť k 20-percentnej volebnej účasti. "Prišiel som vyjadriť podporu poslancom, o ktorých som presvedčený, že sú odborne zdatní, budú nám robiť tú najlepšiu reklamu a budú vedieť robiť od prvého dňa,“ povedal Šefčovič.

Dobrý europoslanec sa podľa neho musí vedieť presadiť „v kotli“ vyše 700 poslancov, musí mať vplyv vo svojej politickej frakcii a pokúšať sa stať spravodajcom pre dôležité návrhy. Keďže práve spravodajcovia potom rokujú s Európskou komisiou a členskými štátmi, stávajú sa z nich vplyvní europoslanci.

Šefčovič tvrdí, že panie vo volebnej miestnosti mu prezradili, že podľa nich je účasť rovnaká ako v roku 2014. „Ako optimista verím, že to bude viac. Keby sme sa vedeli priblížiť k 20 percentám alebo ich prekonať, bol by som veľmi rád. Ale vonku je krásne, bojím sa, či aj to nebude mať vplyv,“ dodal slovenský eurokomisár.

11:48 Predseda parlamentu Andrej Danko odvolil mimo svojho bydliska na voličský preukaz. Pri tejto príležitosti vyzýva Slovákov, aby išli voliť. “Nedovoľme, aby malo Slovensko opäť najnižšiu účasť. Voľme srdcom ľudí, ktorí nebudú leniví v Bruseli pracovať pre Slovensko. Sme malý národ vzhľadom na počet obyvateľov, ale veľký srdcom a pracovitosťou. Máme čo Európskej únii ponúknuť,” uviedol.

11:44 Obec Rožkovany v okrese Sabinov spojila voľby s miestnym referendom. Obyvatelia sa v ňom vyjadrujú, či sú proti výstavbe nižšieho štandardu v lokalite Bogaj. "Petíciu za vyhlásenie referenda inicioval petičný výbor, ktorý predložil zákonom predpísaný počet platných podpisov, takže na základe toho sme v našej obci vyhlásili miestne referendum," uviedla starostka Rožkovian Beáta Kollárová. Ako povedala, pri zámere výstavby bytov postupovali v súlade s územným plánom obce.

11:22 Po vstupe do Európskej únie zaznamenalo Slovensko pokrok. Pozrite sa, aké sú výhody nášho členstva v tomto spoločenstve.

11:04 Súčasný prezident Andrej Kiska volil vo svojej funkcii poslednýkrát. Ľudí vyzval, aby taktiež odovzdali svoj hlas a pripomenul, že ide o veľa.

10:31 Svoj hlas odovzdala nastupujúca prezidentka Zuzana Čaputová. Verí, že účasť bude na Slovensku oproti minulosti tentoraz vyššia. "Kampaň pred voľbami bola pomerne intenzívna, či už vo verejných médiách alebo na sociálnych sieťach. Verím, že nebudeme teraz poslední," povedala.

prezi_7f000001-fd2b-a9be.jpg

10:19 Priebeh hlasovania sleduje Štátna volebná komisia, ktorá doteraz prijala niekoľko podnetov o porušení moratória. Napriek tomu sú zatiaľ podľa predsedu komisie Eduarda Bárányho voľby pokojné.

9:53 V Starej Turej môžu obyvatelia miestnej časti Topolecká voliť aj v hasičskej zbrojnici.

sitaaa_7f000001-f458-fcd0.jpg

9:32 K urnám pristúpili aj prvovoliči. Eurovoľby sú úplné prvé pre približne 7 500 mladých ľudí. Mnohí ich považujú za dôležité a veria, že zástupcovia v europarlamente posunú Slovensko ďalej.

"Je dôležité ísť voliť, aby sme do parlamentu nedostali extrémistov a nespravili si ešte väčšiu hanbu ako s nízkou účasťou. Obzvlášť, keď sa niekto netají tým, že je proti Európe, ale európsky plat mu zrazu vonia. Verím, že sa každý rozhodne správne a podľa svojho uváženia, pretože ten, kto voliť nepôjde, nemôže ani kritizovať,“ uviedol dvadsaťdvaročný Tomáš z Turčianskych Teplíc. Voľby nevynechala ani devätnásťročná Eva z Trnavy, ktorá svoje právo vníma ako povinnosť.

9:21 Ľudia bez domova o voľby nemajú veľký záujem. Zúčastňujú sa ich ešte menej, ako tých prezidentských, uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš. Vysvetľuje to tým, že ľudia nevidia veľký význam v dosahu eurovolieb na ich životy a Brusel je pre nich až príliš vzdialený.

8:57 Eurovoľby sa v niektorých veciach odlišujú od tých, ktoré sme absolvovali v posledných mesiacoch. Pripravili sme preto jednoduchý návod s informáciami, kedy, kde a ako hlasovať.

8:33 Okrem Slovenska pokračujú voľby aj v susednom Česku, na Malte a v Lotyšsku. Hlasovanie majú už naopak za sebou Íri. Podľa exit pollov vyhrala strana premiéra Lea Varadkara. Prekvapením sú však tri mandáty pre Stranu zelených.

8:19 Svoj hlas môže odovzdať aj viac ako 10 000 väzňov. Do 17 ústavov a väzenskej nemocnici v Trenčíne začali členovia okrskových volebných komisií prinášať prenosné urny.

Doteraz bola účasť väzňov na voľbách do Európskeho parlamentu veľmi nízka. Odsúdení a obvinení, ktorí majú právo voliť v takomto type volieb, len vo veľmi malom počte využívali svoje právo. Napríklad v predchádzajúcich voľbách, ktoré sa uskutočnili koncom mája 2014, zaznamenali účasť 2,06 percenta.

8:06 Volič, ktorému zdravie bráni prísť do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku aj počas volebného dňa. Požiadať o ňu môže taktiež aj jeho blízky príbuzný, prípadne sused. "Predseda okrskovej volebnej komisie určí dvoch členov, ktorí s touto volebnou schránkou pôjdu, pričom čaká, či sa nenazbiera viac záujemcov. Členovia odídu v konkrétnom čase," priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

7:42 Myšlienka jednotnej Európy bola spočiatku len snom filozofov a vizionárov. Až v minulom storočí sa stala konkrétnym politickým cieľom. Pozrite sa, ako vznikala Európska únia.

7:27 Náš kolega Jozef Slivenský sleduje volebnú situáciu vo Vyšných Hágoch. Práve tu sa nachádza najvyššie situovaná volebná miestnosť na Slovensku.

7:00 Na celom Slovensku sa otvárajú volebné miestnosti. Svoj hlas môžete využiť až do desiatej večer.

6:50 Počkáme si. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu nemôžu byť zverejnené prv, než sa zatvoria volebné miestnosti v poslednej krajine, ktorou je Taliansko.

Definitívne výsledky budú zverejnené v nedeľu po jedenástej večer. K dispozícii budú po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách EÚ. Výsledky zverejnia na stránke volbysr.sk a objavia sa aj na našej podstránke. Priebežné výsledky nebudú k dispozícii.

6:45 Ako voliť? Všetky podrobnosti vysvetlila Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra SR.

6:00 Voľby do Európskeho parlamentu sa začali už vo štvrtok ráno otvorením volebných miestností v Holandsku a Spojenom kráľovstve. Británia je v EP zastúpená 73 poslancami, holandskí voliči rozhodujú o 26 zástupcoch.

Ostatné krajiny Únie budú o svojich zástupcoch v 751-člennom pléne hlasujú v piatok, sobotu a nedeľu. V nedeľu sa voľby konajú v 21 členských krajinách. Írski voliči išli k volebným urnám v piatok a v Lotyšsku, na Malte a na Slovensku sa voľby do EP konajú v sobotu. Obyvatelia Česka môžu hlasovať počas dvoch dní - v piatok a v sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok