Severské derby bolo ozdobou MS, rozhodlo predĺženie

TA3 TASR SITA
23.5.2019 22:44

Hokejisti Fínska postúpili do semifinále MS. V severskom štvrťfinále v Košiciach zdolali Švédsko 5:4 po predĺžení a postúpili do bratislavského semifinále. Fíni v zápase prehrávali 1:3 aj 3:4, v hre bez brankára však dokázali vyrovnať a v predĺžení rozhodol o ich postupe Sakari Manninen. Pre obhajcov titulu Švédov sa tak šampionát skončil, na vytúžený zlatý hetrik nedosiahnu.

Severské derby bolo ozdobou MS, rozhodlo predĺženie
SITA/Marek Lukáč

Fíni doťahovali

Fíni síce začali zápas ideálne, keď už v 2. minúte Mikkola strelou od modrej čiary prekvapil Lundqvista, ale ich náskok mal iba 98-sekundové trvanie. Vyrovnanie priniesla presilovková kombinácia Švédov s pohotovým zakončením Klingberga. Zápas mal náboj, hral sa obojstranne rýchly hokej s množstvom zaujímavých situácií. Švédi išli do vedenia 2:1 v 17. minúte, po Hörnqvistovej strele, ktorej pomohol do bránky nešťastný teč fínskeho obrancu.

Gól Pettersona z 25. sekundy druhej tretiny na 1:3 paradoxne naštartoval Fínov. Tí si v druhej časti viackrát vytvorili tlak, ktorý vyústil do vyrovnania, o ktoré sa gólmi zaslúžili Lindbohm a Hakanpää. Švédi však získali náskok späť, keď obranca Gustafsson strelou od modrej čiary využil zakrytý výhľad brankára Lankinena.

Psychická výhoda

V tretej časti sa hralo viac pred Lundqvistom, ktorý v 48. minúte zmaril šancu Kakka a zvládol aj viacero neprehľadných situácií pred svojou bránkou. Náskok Švédov mohol v 54. poistiť Nylander, no v úniku neprekonal Lankinena. Fíni v snahe o vyrovnanie skúsili hru so šiestimi hráčmi, počas ktorej Anttila dotlačil puk do švédskej bránky - 4:4. Fíni napokon psychickú výhodu využili a v predĺžení rozhodol o ich postupe Manninen.

Fínsko - Švédsko 5:4 po predĺžení (1:2, 2:2, 1:0 - 1:0)

Góly: 1. Mikkola (Pesonen, Manninen), 26. Lindbohm (Manninen, Pesonen), 30. Hakanpää (Manninen), 59. Antilla (Ojamäki, Lehtonen), 62. Manninen - 3. J. Klingberg (W. Nylander, Wennberg), 17. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 21. E. Pettersson (Landeskog, Ekman-Larsson), 40. E. Gustafsson (Landeskog, Wennberg)
Vylúčení: 2:0 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Iverson (Kan.) - Hancock (USA), Dmitrij Šišlo (Rus.), 6304 divákov

Fínsko: Lankinen - Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Ojamäki, Tyrväinen, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Kuusela, Sallinen, Savinainen - Anttila, Lammikko, Kiviranta

Švédsko: H. Lundqvist - Ekman-Larsson, A. Larsson, Ekholm, J. Klingberg, E. Gustafsson, M. Pettersson, Hägg - W. Nylander, Wennberg, Hörnqvist - Landeskog, E. Lindholm, E. Pettersson - Eriksson, Lander, A. Kempe - Rasmussen, Krüger, Bratt - Lindblom


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok