Združenie miest a obcí má po rokoch nového šéfa, primátora

TA3 TASR
23.5.2019 10:28

Združenie miest a obcí Slovenska bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.Za predsedu strešnej organizácie miest a obcí ho zvolili účastníci Snemu ZMOS, ktorý sa koná v hlavnom meste 22. a 23. mája. O výsledku volieb informovali na začiatku štvrtkového rokovania snemu.

Tréger bol zvolený nadpolovičnou väčšinou už v prvom kole tajnej voľby. O post predsedu sa uchádzali štyria kandidáti. Pôvodne ich bolo päť, no doterajší predseda združenia Michal Sýkora v príhovore z 22. mája na začiatku snemu oznámil, že sa rozhodol neobhajovať mandát. Vysvetlil to snahou o upokojenie situácie a zachovanie jednoty ZMOS-u. V združení v poslednom období zaznievala od časti primátorov kritika na pasivitu a nedostatočnú akcieschopnosť strešnej organizácie, jednak pri reforme verejnej správy, ale i obhajovaní záujmov miest a obcí pri zavádzaní sociálnych opatrení zaťažujúcich rozpočty samospráv.

Nový šéf ZMOS je od roku 2008 primátorom v Liptovskom Hrádku, od roku 2009 poslancom Žilinského samosprávneho kraja, v rokoch 2015 - 2017 pôsobil i ako podpredseda ŽSK. V období 2010 až 2014 bol členom Rady ZMOS, takisto odbornej sekcie školstva, mládeže, športu a vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok