Lejaky neustali. Varujú pred povodňami, zasiahli stovky hasičov

TA3 TASR
23.5.2019 10:16

Na severozápade Slovenska pohrozili na viacerých miestach zvýšené hladiny riek a potokov. Väčšie škody však zatiaľ nespôsobili. V teréne sú aj napriek tomu desiatky hasičov, ktorí uvoľňujú zapchaté priepusty, odstraňujú zosuvy pôdy a monitorujú situáciu.

Výstrahy pred dažďom prvého alebo druhého stupňa platia pre celý severozápad Slovenska. Na niektorých miestach môže napadnúť 120 milimetrov zrážok.


V okrese Čadca stále hrozí povodeň z trvalého dažďa. Ako informuje SHMÚ, výstraha 3. stupňa tam platí do 19:00.

Takmer vo všetkých severnejších okresoch, ale tiež v Michalovciach a Sobranciach SHMÚ vyhlásil stupne povodňovej aktivity. Väčšinou ide o druhý stupeň, ktorý podľa meteorológov môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku.

V posledných hodinách zasahovali v súvislosti s intenzívnym dažďom 290 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí boli vyslaní k viac ako 80 udalostiam. Informuje o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Najviac zásahov hasiči absolvovali v Žilinskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 47-krát. V Trnavskom kraji zasahovali 11-krát, v Bratislavskom deväť- a v Trenčianskom šesťkrát. "Najčastejšie zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov z vodných tokov a ciest, odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivníc, zároveň monitorovali stav vodných tokov," priblížila Križanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok