Eurovoľby sú tu. Štvordňový maratón odštartovali Holanďania a Briti

TA3 TASR
23.5.2019 06:30

Voľby do Európskeho parlamentu odštartovalo Holandsko a Veľká Británia. Nové zloženie jedinej priamo volenej inštitúcie Európskej únie bude jasné až v nedeľu večer potom, ako sa skončí hlasovanie v poslednej krajine z aktuálneho 28-členného spoločenstva.

U nás v sobotu, v Česku aj v piatok

Otvorením volebných miestností v Holandsku a Spojenom kráľovstve sa začali voľby do Európskeho parlamentu. Británia je v EP zastúpená 73 poslancami, holandskí voliči rozhodujú o 26 zástupcoch, uvádza sa v dokumente zverejnenom na webovej stránke Európskej únie.

Ostatné krajiny Únie budú o svojich zástupcoch v 751-člennom pléne hlasovať v piatok, sobotu a nedeľu. V nedeľu sa voľby konajú v 21 členských krajinách.
Írski voliči pôjdu k volebným urnám v piatok a v Lotyšsku, na Malte a na Slovensku sa voľby do EP konajú v sobotu. Obyvatelia Česka môžu hlasovať počas dvoch dní - v piatok a v sobotu.

Výsledky až keď odvolia všetci

Výsledky volieb nemôžu byť zverejnené prv, než sa zatvoria volebné miestnosti v poslednej krajine, ktorou je Taliansko. Európsky parlament podľa Guardianu očakáva, že prvé výsledky na základe tzv. exit pollov by mohli byť známe v nedeľu okolo 23.15 h SELČ. Volebné miestnosti v Taliansku budú otvorené v nedeľu od 07.00 do 23.00 h SELČ.

V Českej republike budú môcť občania voliť v piatok od 14.00 do 22.00 h SELČ a v sobotu od 08.00 do 14.00 h SELČ. V Česku, Írsku, na Malte a Slovensku nie je možné voliť zo zahraničia, uvádza na svojej webovej stránke televízia Euronews. Volebné miestnosti v Holandsku sa otvorili o 07.30 h SELČ. Briti budú môcť voliť od 08.00 do 23.00 h SELČ, uvádza na internete denník Daily Express.

Brexit sa posunul na október

Británia uskutočnenie volieb s konečnou platnosťou potvrdila začiatkom mája. Spojené kráľovstvo malo podľa pôvodného scenára Európsku úniu opustiť 29. marca. Lídri 27 členských krajín Únie stanovili za nový dátum brexitu 31. október. Jednou z podmienok odkladu je zároveň to, že ak bude Británia do 23. mája, keď sa začnú eurovoľby, stále členom EÚ, bude sa musieť na tomto hlasovaní zúčastniť. Ak by v takomto prípade voľby neusporiadala, došlo by 1. júna automaticky k brexitu bez dohody. 

V prípade odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ by mal počet kresiel v EP klesnúť z terajších 751 na 705. Európsky parlament je zákonodarná inštitúcia EÚ, do ktorej si svojich zástupcov každých päť rokov volia priamo občania. Parlament vo väčšine oblastí prijíma legislatívu spolu s Radou EÚ, ktorá pozostáva zo zástupcov vlád členských krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok