Poslanci zvolili jediného kandidáta, Kiska bude čakať na všetkých

TA3 SITA TASR
22.5.2019 11:54

Poslanci si opäť zopakovali voľbu kandidátov na sudcov ústavného súdu. V utorok zvolili z požadovaných desiatich kandidátov len troch, v stredu jediného. Je ním advokát Patrik Palša. Na ústavnom súde je neobsadených šesť kresiel. Prezident odkázal, že kým poslanci nezvolia všetkých kandidátov, sudcov menovať nebude.

Prezident Andrej Kiska vymenuje ďalších sudcov Ústavného súdu, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava. Po opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov to uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan. "Prezident Andrej Kiska pred mesiacom pri menovaní troch sudcov Ústavného súdu povedal, že sa rozhodol pre núdzové a výnimočné riešenie, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov, a ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava," povedal Krpelan s tým, že parlament si opäť nesplnil svoju povinnosť a nezvolil desiatich kandidátov na ústavných sudcov.

Prezidentovi spolu s tromi kandidátmi, ktorých zvolili v utorok, pošle parlament štyroch uchádzačov na sudcov ÚS SR. V utorkovej voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského. Poslanci vyberali z 24 uchádzačov.

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Z pôvodne ôsmich zvolených kandidátov prezident vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

Poslanci opakovanou voľbou ukončili rokovanie 45. schôdze NR SR. Na programe mali ešte otvorený bod o platoch poslancov, vrátia sa k nemu až na júnovej schôdzi. O presun požiadal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd), plénum mu vyhovelo.

Kandidáti: Radoslav Procházka, Patrik Palša, Vieroslav Júda, Monika Jurčová, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka a Robert Šorl.

Kandidáti, ktorých zvolili v utorok
: Pavol Boroň, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

Kandidát zvolený v stredu:
Patrik Palša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok