Taxikári si pýtali za krátke jazdy po hlavnom meste desiatky eur

TA3 SITA
21.5.2019 12:56

Vodič taxislužby v Bratislave si vypýtal od zákazníka za jazdu z hlavnej stanice do centra mesta 30 eur. Magistrát dostal sťažnosť od zákazníka na cenu za odvoz, ktorú považoval za neprimeranú. Nešlo o jediný takýto prípad - medializovali aj jazdu, za ktorú si taxikár vypýtal od švédskych hokejových fanúšikov 43 eur.

Taxikári si pýtali za krátke jazdy po hlavnom meste desiatky eur
SITA/Marián Peiger (ilu)

Bratislava pripravila pred šampionátom etický kódex taxikára, ktorý mal zamedziť zneužívaniu hokejového šampionátu na neodôvodnené a účelové zvyšovanie cien za taxislužby. Taxikári, ktorí podpísali kódex, majú na aute nálepku s nápisom „fair play taxi“, ktorá zaručí zákazníkom, že ich taxikár neoklame.

Podrobnosti o cenách zverejnilo mesto v infopointoch. Jeden z nich sa nachádza aj na Hlavnej stanici Bratislava. Cena za jeden kilometer na území mesta má byť maximálne dve eurá na kilometer, nástupné do vozidla maximálne 4,50 eura/jazdu a cena za čakanie maximálne 0,30 eura za minútu. Podľa ustanovení zákona o cestnej premávke je vodič taxislužby povinný umožniť cestujúcemu pohľad na displej taxametra počas jazdy, od nastúpenia, až po vystúpenie, ak je cena za prepravu určená na základe prejdenej vzdialenosti alebo času. Ak zákazníkovi nie je umožnený pohľad na displej taxametra alebo mu vodič taxislužby odmietne poskytnúť pred jazdou informácie o cene, môže privolať hliadku mestskej polície.

Poplatky za jazdu taxíkmi nie sú v Bratislave regulované, hoci o tejto téme v minulosti taxikári s ministerstvom vnútra rokovali. Podľa bratislavského viceprimátora Juraja Káčera pripravuje magistrát tento rok všeobecne záväzné nariadenie, ktorého cieľom má byť predovšetkým etický kódex pre vodičov taxislužieb. Počas minulých majstrovstiev v ľadovom hokeji v roku 2011 boli taxíky takisto označené nálepkou fair play, ktorá zaručovala, že konkrétny taxikár sa riadi etickým kódexom a neoklame cestujúceho.

Témy: Bratislava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok