Kandidátov na sudcov budú vyberať tajne, Gál chce zvoliť všetkých

TA3 TASR SITA
21.5.2019 12:42

Voľba kandidátov na ústavných sudcov bude tajná, rozhodli o tom poslanci parlamentu v hlasovaní. Za tajné hlasovanie bolo 79 zákonodarcov zo 135 prítomných. Minister spravodlivosti Gábor Gál bude tlačiť na to, aby parlament zvolil všetkých zvyšných kandidátov.

Kandidátov na sudcov budú vyberať tajne, Gál chce zvoliť všetkých
TASR (Ilu)

Poslanci majú kandidátov na ústavných sudcov voliť v podvečer. Koalícia ešte neoznámila svoju dohodu, mala by sa zísť Koaličná rada. Koaliční lídri už deklarovali záujem zvoliť čo najviac kandidátov, koaliční poslanci hovoria o snahe zvoliť desiatich kandidátov. O funkciu sa ich uchádza 24. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej by sa počas obeda mali opoziční predstavitelia stretnúť s koalíciou a rokovať o kandidátoch. 

O miesto na Ústavnom súde SR zabojujú sudcovia, prokurátori, právnici, advokáti, notári, exekútori či bývalí politici. Opakovane dal súhlas so svojou nomináciou exšéf strany Sieť Radoslav Procházka, nováčikmi sú Patrik Palša, Vieroslav Júda a Monika Jurčová. Okrem nich kandidujú Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Dagmar Fillová, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok