Na Srí Lanke zabíjali Satanovými matkami. Sú citlivé na všetko

TA3 TASR
21.5.2019 10:25

Mesiac po samovražedných bombových útokoch na Srí Lanke, keď bolo zabitých vyše 258 ľudí a zranených 500 ďalších osôb, uviedli vyšetrovatelia, že útočníci použili výbušniny známe pod názvom Satanova matka. Tie používa aj extrémistická organizácia Islamský štát. Je to nový dôkaz o zahraničnej účasti na srílanských útokoch z Veľkonočnej nedele.

Na Srí Lanke zabíjali Satanovými matkami. Sú citlivé na všetko
SITA/AP

Detektívi vysvetlili, že bomby v ruksakoch odpálené pri útokoch 21. apríla v troch kostoloch a troch hoteloch vyrobili miestni džihádisti vďaka odborným znalostiam Islamského štátu. Vyšetrovatelia označili trhavinu ako triperoxid acetónu. Je to nestála, ale ľahko vyrobiteľná výbušná zmes, "obľúbená" aj u militantov Islamského štátu, ktorí ju práve pre jej nestálosť nazvali "Satanova matka". Je citlivá napríklad aj na teplo, náraz a trenie.

TATP použili tiež atentátnici pri koordinovaných útokoch v Paríži v roku 2015, samovražedný bombový útočník v multifunkčnej hale Manchester Arena v Anglicku v roku 2017 na koncerte speváčky Ariany Grande a pred rokom touto látkou zaútočili aj v kostoloch v Indonézii. Islamský štát vyhlásil, že srílanskí bomboví atentátnici konali s jeho súhlasom. Srílanskí a zahraniční vyšetrovatelia sa však snažia zistiť, aká bola miera vonkajšej pomoci.

"Skupina mala ľahký prístup k chemikáliám a priemyselnému hnojivu a získala tým základný materiál na výrobu TATP," povedal predstaviteľ podieľajúci sa na vyšetrovaní. Srílanskí detektívi oznámili, že útoky pripisujú militantom z miestnej skupiny Národné monoteistické hnutie a tí museli mať pri výrobe bômb pomoc zo zahraničia. "Museli mať osobné stretnutie, kde im odovzdali tento výrobný postup. Toto človek neurobí tak, že si pozrie video na YouTube," upozornil nemenovaný predstaviteľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok