Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budovateľská hra Minecraft smeruje do mobilnej rozšírenej reality

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia rozšírenej reality je lákadlom aj pre mnohých výrobcov hier a určite si ešte mnohí pamätajú ošiaľ, ktorý prišiel s vydaním Pokémon Go. Teraz sa pripája jedna z najväčších hier posledných rokov, ktorá v mobilnej podobe s názvom Minecraft Earth prenáša stavanie blokov do reálneho sveta.

Spoločnosť Microsoft už niekoľko rokov uvažovala o rozšírenej realite pre obľúbenú hru Minecraft. Technológia rozšírenej reality (Augmented reality – AR) v smartfónoch medzitým pokročila do bodu, kedy používatelia môžu vidieť a komunikovať s virtuálnymi postavami vloženými do reálneho sveta. K dispozícii sú napríklad animované samolepky, ktoré sa dajú použiť v aplikácii pre kameru, či nedávno aktualizovaná hra Pokémon Go, ktorá umožní hráčom chytiť a fotografovať virtuálne zvieratká, ako boli naozaj v reálnom svete.

Mobilná hra pre rozšírenú realitu Minecraft Earth.

Pripravovaná mobilná hra Minecraft Earth vyzerá byť ako mix základnej hry Minecraft a lokalizačnej hry, ako je napríklad práve Pokémon Go. Hráči putujú po skutočnom svete a hľadajú zaujímavé miesta, ktoré sú určené pre zber zdrojov, ktoré sa potom dajú použiť na stavbu rôznych objektov v rozšírenej realite.

Hráč začína stavať na miniatúrnej ploche, zmenšenej tak, aby si mohol postaviť dom alebo scénu na stole. Ako náhle bude mať svoje dielo hotové v zmenšenej forme, môže sa vydať von napríklad do miestneho parku a svoj objekt vložiť do reálneho sveta, kde sa zväčší až do „životnej“ veľkosti. Tieto budovy sú potom v rámci hry natrvalo uzamknuté na mieste, takže ostatní hráči, ktorí navštívia park môžu vašu prácu obdivovať, dostavať k nej niečo alebo demontovať.

Mobilná hra pre rozšírenú realitu Minecraft Earth.

Vo svete Minecraft Earth sa môžu tiež potulovať virtuálne tvory v podobe neškodných zvieratiek, ako sú kurčatá či prasiatka, ktoré sa dajú nájsť, chovať a pridať k vašej stavbe. Chystá sa aj režim prežitia, kedy bude hráč musieť nejakým spôsobom bojovať proti agresívnejším bytostiam. Samozrejme, že Minecraft sa najlepšie hrá s priateľmi, takže ja Minecraft Earth bude mať nejaké prvky pre spoluprácu viacerých hráčov, ktorí budú môcť spolu stavať na jednom mieste alebo sa vydať na nejaké dobrodružstvo a prekonávať nejaké výzvy.

Zatiaľ nebol určený dátum oficiálneho vydania, no mobilná hra Minecraft Earth by mala v najbližších mesiacoch prejsť na limitovanú verejnú beta verziu. Finálna verzia hry bude k dispozícii pre zariadenia s operačným systémom iOS a Android, ktoré podporujú technológiu rozšírenej reality.

Mobilná hra pre rozšírenú realitu Minecraft Earth.