FPÖ sa otriasa v základoch, všetci jej ministri opustili vládu

TA3 SITA
21.5.2019 07:39

V Rakúsku sa ujala funkcie dočasná, menšinová vláda, ktorá má fungovať do jesenných predčasných volieb. Vedie ju stále kancelár Sebastian Kurz z Ľudovej strany. Ministrov Slobodnej strany Rakúska nahradili odborníci. Kabinet však môže už v pondelok padnúť, ak by parlament vyslovil kancelárovi nedôveru.

Predtým už v súvislosti s aktuálnym škandálom oznámil svoj odchod z postu vicekancelára aj z pozície predsedu FPÖ Heinz-Christian Strache. "Nenecháme nikoho vonku v daždi," uviedol v súvislosti s rezignáciou ministrov dočasný stranícky šéf FPÖ Norbert Hofer.

Uvoľnené vládne pozície budú až do predčasných volieb zastávať nestraníci. Predčasné parlamentné voľby by sa podľa všetkého mali konať na začiatku septembra, ich termín však zatiaľ nebol stanovený. Opozičné strany plánujú v najbližších dňoch zvolať hlasovanie o vyslovení nedôvery Kurzovej vláde.

Strana FPÖ sa otriasa vo svojich základoch po tom, čo nemecké médiá zverejnili video z rozhovoru na španielskom ostrove Ibiza z roku 2017, v ktorom Heinz-Christian Strache ponúka budúce kontrakty výmenou za financovanie a mediálnu podporu jeho strany istej rusky hovoriacej žene, o ktorej si myslí, že je sprostredkovateľkou bohatých ruských biznismenov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok