Teherán zvyšuje napätie, v pláne má znásobiť výrobu uránu

TA3 TASR
20.5.2019 22:49

Irán štvornásobne zvýšil produkciu nízko obohateného uránu. Teherán o tomto kroku informoval aj Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu. Tá to zatiaľ nekomentovala.

Štvornásobné zvýšenie produkcie

Podľa polooficiálnych tlačových agentúr Fars a Tasním úroveň obohacovania uránu neprekročí úroveň 3,67 percenta stanovenú dohodou o jadrovom programe, ktorú Irán a šesť ďalších krajín vrátane USA podpísali v roku 2015. Urán na použitie v jadrových zbraniach musí byť obohatený na zhruba 90 percent. Štvornásobné zvýšenie produkcie by však znamenalo, že Irán by pravdepodobne týmto spôsobom porušil podmienky jadrovej dohody, podľa ktorých môže uchovávať maximálne 300 kilogramov nízkoobohateného uránu.

Teherán pohrozil, že od 7. júla začne s obohacovaním nad úroveň 3,67 percenta v prípade, že s USA nedosiahne novú dohodu, ktorá by priniesla úľavu od amerických sankcií. Vedci tvrdia, že ak sa krajine podarí obohatiť urán na približne 20 percent, čas potrebný na dosiahnutie 90-percentného obohatenia sa skráti na polovicu. Irán uviedol, že o svojom rozhodnutí o obohacovaní uránu informoval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (IAEA), ktorá sa k novej situácii bezprostredne nevyjadrila.

Zaviedli embargo na dovoz ropy

Spojené štáty v roku 2018 odstúpili od jadrovej dohody s Iránom a zaviedli embargo na dovoz iránskej ropy. Začiatkom mája tohto roku prestali platiť aj dočasné výnimky z tohto zákazu, ktoré USA priznali niektorým krajinám.

Teherán 8. mája oznámil, že čiastočne odstúpi od medzinárodnej dohody o jadrovom programe z roku 2015. Americký prezident Donald Trump následne zaviedol nové sankcie voči Iránu, ktoré postihujú tamojší oceliarsky a ťažobný priemysel.

Americký republikánsky senátor Lindsey Graham vyzval na "drvivý vojenský úder" voči Iránu v prípade, ak Teherán podnikne kroky proti americkým záujmom na Blízkom východe. Graham bol podľa svojich slov o súčasnej situácii na Blízkom východe informovaný poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom. Ten je podľa AFP v rámci americkej administratívy známy ako "jastrab" a zástanca silových riešení.

"Je zrejmé, že počas posledných niekoľkých týždňov Irán napádal ropovody, ako aj lode iných krajín a vytváral hrozby namierené voči americkým záujmom v Iraku," napísal Graham na Twitteri. Senátor v tejto súvislosti ďalej dodal, že ak sa iránske hrozby stanú realitou, Spojené štáty musia prísť s "zdrvujúcou vojenskou reakciou".

Grahamove tvrdenia odmietol

Kongresman za Demokratickú stranu Ruben Gallego odmietol Grahamove tvrdenia s poukazom na to, že študoval tie isté materiály ako republikánsky senátor. "To nie je to, čo tam je napísané. Ide o úplnú informačnú predpojatosť v snahe dospieť k takým záverom, aké on (Graham) chce pre seba, aj pre médiá," oponoval Gallego tiež prostredníctvom Twitteru.

Ešte minulý týždeň sa Iránom podporovaní šiitskí povstalci - húsíovia - prihlásili k útoku dronmi na ropnú infraštruktúru v Saudskej Arábií, ktorá je kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe a zároveň bombarduje pozície húsíov v Jemene. Tento incident nasledoval po zatiaľ neobjasnenej sabotáži štyroch lodí - vrátane dvoch saudskoarabských tankerov - pri pobreží Spojených arabských emirátov. Hoci Spojené štáty v prípade týchto incidentov oficiálne neoznačili Irán ako ich páchateľa, alebo iniciátora, pravidelne Teherán obviňujú z prípravy útokov na americké záujmy v regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok