Rakúsku hrozí úradnícka vláda, rezignovať chcú viacerí ministri

TA3 TASR
20.5.2019 21:49

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v reakcii na korupčný škandál žiada odvolanie ministra vnútra Herberta Kickla. V takomto prípade chcú opustiť kabinet aj iní ministri z krajne pravicovej strany Slobodných. Podľa rakúskych médií tak krajine hrozí úradnícka vláda.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz navrhol odvolanie ministra vnútra Herberta Kickla. "Odvolanie ministra vnútra som navrhol prezidentovi" Alexandrovi Van der Bellenovi, povedal Kurz. Kickl, ktorý je členom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), bol odvolaný po piatkovom zverejnení videa z júla 2017, ktorého hlavnou postavou je odstúpivší predseda (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Na nahrávke zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza hovorí Strache s údajnou príbuznou istého ruského oligarchu, ktorá chce v Rakúsku investovať štvrť miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila bulvárny denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani. Strache po prepuknutí škandálu rezignoval na funkciu vicekancelára i šéfa FPÖ. Rakúsko teraz čakajú predčasné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.

Ministri z krajne pravicovej FPÖ v pondelok oznámili, že odstúpia zo svojich postov. Urobili tak po tom, čo kancelár Sebastian Kurz navrhol odvolanie ministra vnútra z FPÖ Herberta Kickla. Odhodlanie ministrov zo Slobodnej strany Rakúska odstúpiť potvrdil pre rakúsku agentúru APA hovorca strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok