Odvážlivec chcel vyliezť na dominantu Paríža, vežu evakuovali

TA3 TASR
20.5.2019 17:10

Úrady vo francúzskej metropole Paríž evakuovali Eiffelovu vežu po tom, čo bol spozorovaný muž, ktorý sa pokúšal vyliezť na kovovú konštrukciu jednej z najznámejších parížskych dominánt.

Odvážlivec chcel vyliezť na dominantu Paríža, vežu evakuovali
SITA/AP

"Spozorovali sme jedného lezca. Ide o štandardný postup: Sme povinní zabrániť mu v tom, pričom sme zároveň povinní vežu evakuovať," povedal nemenovaný predstaviteľ s tým, že na mieste zasiahla polícia. Veža bude do odvolania uzatvorená.

Na vrch Eiffelovej veže, ktorá tohto roku oslavuje 130. výročie otvorenia, vyjde každý rok približne šesť miliónov ľudí, okrem davov ďalších návštevníkov, ktorí si ju prídu aspoň pozrieť. Veža je dielom firmy staviteľa Gustava Eiffela a navrhli ju pre Svetovú výstavu v roku 1889.

Vtedy sa zároveň oslavovalo 100. výročie Francúzskej revolúcie. V tom čase bola Eiffelova veža najvyššou budovou na svete a vďaka prísnym pravidlám plánovania mesta sa aj dnes výrazne týči do výšky nad panorámou Paríža. Eiffelovu vežu sprístupnili verejnosti prvýkrát 15. mája 1889, niekoľko dní po jej slávnostnom otvorení na Svetovej výstave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok