Prežije i armagedon. Údaje o Trenčíne dali do odolnej schránky

TA3 TASR
20.5.2019 15:42

Odkazy pre budúce generácie budú v Trenčíne uložené v mimoriadne odolnom časovom puzdre, ktoré by malo podľa autorov prežiť aj "armagedon".

Prežije i armagedon. Údaje o Trenčíne dali do odolnej schránky
SITA/Tomáš Somr

Uložené v časovom puzdre

Ako prvé uložili do špeciálnej schránky informácie o Mierovom námestí, ktoré zrekonštruovali pred rokom.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, do časovej schránky sa dostane i celá digitálna kronika, všetky vydania mestských novín Info od roku 2003 a fotodokumentácia z námestia a celého Trenčína. V kapsule bude priložená aj Historická revue venovaná Trenčínu. To všetko v digitálnej forme. S realizáciou mestu pomohla spoločnosť Piql Slovakia.

Dáta sú v hybridnom formáte

Dáta uložili v hybridnom formáte, teda všetky dokumenty, fotografie a ďalšie údaje, ktoré sú zobraziteľné na filmovom políčku, sú uložené na filme aj v digitálnej podobe, aj vo vizuálnej. Tým je zaručená čo najlepšia čitateľnosť aj v budúcnosti, keď sa časová kapsula otvorí.

Trenčianska časová schránka bude po bezpečnom vložení filmu uzatvorená, otvorí sa až o desať rokov, a potom sa znovu každých desať rokov budú informácie aktualizovať a dopĺňať. Umiestnená je v čelnej fasáde budovy mestského úradu Trenčín.

Témy: Trenčín
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok