Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyspelé technológie pomáhajú študentom FEI STU pri vývoji inovácií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo viac si môžeme priať ako pevné zdravie? Snáď ešte zdravý rozum a rozhľad. Presne s tým išli do zaujímavého vývoja aj študenti Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Aj z ich hláv, pod vedením šikovných pedagógov a vedcov, vzišli inovatívne snímače pre sledovanie zdravotného stavu, ale i patenty pre zmierňovanie nádorových ochorení pomocou jadrovej fyziky. To sa tvorí, keď máte k dispozícii priestor a hlavne moderné zariadenia. To všetko študenti na škole našli a ako sami hovoria, ich štúdium tak malo zmysel.

Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave patrí medzi jednu z najstarších fakúlt na Slovensku. Jej história siaha až do polovice minulého storočia a za tú dobu z jej brán vyšlo množstvo absolventov, ktorí sa dokázali uplatniť nielen v rodnej krajine, ale po celom šírom svete.

„Z tejto fakulty pochádza mnoho špičkových manažérov, množstvo vlastníkov firiem, množstvo kvalitných ľudí, či už vo výskume alebo v praxi. Naši absolventi sú tak žiadaní na trhu práce, že väčšinou sú rozchytaný, v úvodzovkách, už v bakalárskom, najneskôr v inžinierskom štúdiu,“ hovorí pán Miloš Oravec, dekan, FEI STU.

Študenti bakalárskeho a inžinierskeho štúdia majú prístup k jedným z najmodernejších technológií a môžu sa podieľať na rôznych zaujímavých projektoch. Napríklad na najväčšom ústave na fakulte, ktorým je ústav elektroniky a fotoniky, sú študenti súčasťou výskumu a vývoja inovácií, ktoré hýbu dnešným svetom.

„Na tomto ústave sa venujeme jednak výskumu nových materiálov, ktoré sa dajú uplatniť v elektronike, cez návrh prvkov, návrh obvodov, až po vypracovanie celých zariadení, ktoré sú aplikovateľné v praxi, či už v priemysle alebo aj pre bežné každodenné využitie,“ vysvetľuje pán Martin Weis, výskumný pracovník, Ústav elektroniky a fotoniky, FEI STU.

Jednou z populárnych tém súčasnosti je aj ekosystém Internetu vecí, ktorý sa skladá z obrovského množstva senzorov pre monitorovanie rôznych údajov, či už je to v priemyselnom odvetví, v logistike alebo v projektoch pre takzvané inteligentné mestá a domácnosti. Výskumníci sa preto snažia zefektívniť spotrebu energie týchto senzorov, aby čo najdlhšie fungovali, a zároveň hľadajú nové spôsoby ich využitia.

„My sa snažíme jednak znížiť tú spotrebu energie novým návrhom elektronických prvkov alebo obvodov, ale taktiež robíme na nových typoch senzorov, ktoré by mali či už merať teplotu, mali by merať biologické funkcie EKG, EMG alebo hydratáciu pokožky. Mali by merať prítomnosť toxických plynov alebo toxických látok vo vode.“

Vývoj sa vedie aj v oblasti nových materiálov, ktoré sa formujú pomocou nano technológií. Vďaka tomu získajú také vlastnosti, ktoré nie sú v prírode dostupné. Na fakulte sa nachádza aj takzvané čisté laboratórne centrum a študenti aj v ňom majú k dispozícii tie najmodernejšie technológie.

„Robíme buď s vysoko vyspelými vákuovými technológiami, kde využívame či už niektoré plazmatické technológie alebo vysoké vákuum. Ale taktiež sa výskum uberá aj na tie aplikácie, ktoré sú viacej priemyselne využiteľné. Kde sa používajú práveže oveľa jednoduchšie technológie, ako napríklad tlačená elektronika, ktoré sú naozaj využiteľné v praxi.“

Jedným z aktuálnych projektov je aj vývoj inovatívneho EKG systému, ktorý je už vo fáze certifikácie.

„Dokáže snímať EKG signál v priebehu dlhého času a tým pádom dokáže zabezpečiť aj snímanie v takých časových oblastiach, kde nie je dnes možné snímať,“ dopĺňa pán Martin Weis, výskumný pracovník, Ústav elektroniky a fotoniky, FEI STU.

Nemenej zaujímavým výskumným projektom sa venujú aj na ústave jadrového a fyzického inžinierstva. Štúdium žiarenia sa dá využiť nielen pre jadrové elektrárne, ale dokonca aj ako iná metóda napájania vesmírnych satelitov. Ústav sa tiež spolupodieľal na patente lekárskych urýchľovačov pre ťažké ióny, ktoré by mohli pomôcť pacientom s rakovinou.

„Tieto urýchľovače v zdravotníctve slúžia hlavne na to, aby sa vlastne zabili tie bunky, ktoré sú rakovinotvorné a tým pádom akože sa vyliečil ten pacient,“ hovorí pán Matúš Saro, doktorand, Ústav jadrového a fyzikálneho inžinierstva, FEI STU.

Vedeckí pracovníci používajú pre svoje projekty viacero metód založených na žiarení. Jednou z nich je aj pozitrónová anihilácia, ktorá môže odhaliť chyby v materiáli. Zariadenia s touto technológiou by sa mohli zísť napríklad v stavebníctve pri stavbe náročných konštrukcií, akými sú aj mosty.

„Presvietite si to žiaričom, na druhom konci budete mať detektor a zistíte, že tam máte problém, povedzme nejakú bublinu. Tak ten most potom nevyhovuje parametrom, na ktoré bol vypočítaný,“ dodáva pán Matúš Saro, doktorand, Ústav jadrového a fyzikálneho inžinierstva, FEI STU.

Na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa však študenti dostanú samozrejme aj k informatike. Môžu dokonca pracovať na mnohých projektoch s umelou inteligenciou, či vyvíjať roboty. Aj vzhľadom na silné zázemie inovatívnych technológií na akademickej pôde sa študenti často stávajú odborníkmi už počas štúdia. Rozhodne sa tak dokážu uplatniť v mnohých oblastiach výskumu a praxe.