Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rušné japonské letisko otestuje autonómne pojazdné kreslá

Rušné japonské letisko otestuje autonómne pojazdné kreslá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzinárodné letisko Tokio Narita chce starším ľuďom alebo pasažierom s obmedzenou mobilitou poskytnúť pomoc pri prekonávaní dlhých vzdialeností. Poslúžiť by k tomu mohlo niekoľko špeciálnych autonómnych pojazdných kresiel s elektrickým pohonom.

Od príchodu na letisko, cez odbavenie a bezpečnostnú kontrolu, až po rýchly presun k vzdialenej bráne, aby človek stihol let, to sú činnosti, ktoré môžu byť náročné najmä pre starších ľudí alebo osoby, ktoré majú problémy s pohyblivosťou. To si uvedomujú aj v najväčšej japonskej leteckej spoločnosti All Nippon Airways, ktorá sa preto spojila s firmou Panasonic, aby preskúmala inovatívne riešenia mobility určené špeciálne pre letiská.

Autonómne pojazdné kreslo s elektrickým pohonom.

Prvým reálnym výsledkom tohto partnerstva sa stali robotické autonómne pojazdné kreslá s elektrickým pohonom. Tie by mali zefektívniť chod medzinárodného letiska Tokio Narita, jedného z najrušnejších letísk v Japonsku, a v konečnom dôsledku sa môžu stať súčasťou širšieho plánu pre zvýšenie možností mobility na letiskách.

Nové pojazdné kreslá používajú navigačný softvér, vďaka ktorému sa dokážu samostatne presúvať po priestoroch letiska tak, aby sa s pasažierom dostali na určené miesto a počas toho sa vyhli ľuďom a iným prekážkam, ktoré sa im môžu dostať do cesty. Spočiatku však budú kreslá s elektrickým pohonom sprevádzané zamestnancami spoločnosti All Nippon Airways, ktorí budú asistovať pri navigácií. No je to pozitívna predzvesť novej technológie, ktoré v blízkej budúcnosti môže zlepšiť mobilitu na letiskách po celom svete.

Autonómne pojazdné kreslá s elektrickým pohonom.

Autonómne pojazdné kreslá s elektrickým pohonom.