Nezamestnanosť klesla pod magickú hranicu, je historicky najnižšia

TA3 TASR SITA
20.5.2019 11:12

Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli tohto roka po prvý raz klesla pod 5 % - dosiahla 4,9 %. Informoval o tom generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič. Premiér Peter Pellegrini zdôraznil, že toto číslo je najnižšie v histórii samostatného Slovenska a teší ho, že nezamestnanosť sa darí znižovať aj v menej rozvinutých regiónoch.

"Je to stav, ktorý na Slovensku ešte nikdy nebol," povedal premiér na tlačovej besede. Podľa neho ide o výsledok práce ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj všetkých ľudí a zamestnávateľov na Slovensku. "Vidím za tým zodpovednú ekonomickú politiku vlády, ale aj sociálne opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí, ale aj zamestnávateľov, ktorí vytvárajú pracovné miesta," uviedol. Slovensku sa však podľa premiéra darí nielen v znižovaní nezamestnanosti, ale aj v raste reálnych miezd, poklese počtu poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ako aj v znižovaní počtu dlhodobo nezamestnaných.

Úrady práce evidovali na konci apríla 134 790 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s marcom ide o pokles o 3 172 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 14 821 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,05 %. Medzimesačne to znamenalo zníženie o 0,14 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,60 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 166 256 osôb. Medzimesačne to bol pokles o 3 523 osôb, v porovnaní s aprílom vlaňajška je to menej o 17 262 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok