Telefónom Huawei po podozreniach zo špionáže obmedzia Android

TA3 SITA
20.5.2019 10:29

Americká spoločnosť Google obmedzila čínskemu výrobcovi telefónov Huawei používanie svojho operačného systému Android. Nové smartfóny Huawei tak môžu stratiť prístup k niektorým aplikáciám Google. Americký gigant však ubezpečuje, že majitelia smartfónov Huawei nestratia prístup k jej službám.

Tento krok prichádza po tom, čo administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradila Huawei na čierny zoznam spoločností, s ktorými americké firmy nemôžu obchodovať, pokiaľ na to nemajú licenciu. Google v stanovisku uviedol, že "dodržiava vládne nariadenie a preveruje jeho dôsledky". Zástupcovia Huawei sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Ben Wood z poradenskej firmy CCS Insight odhaduje, že dopady tohto kroku budú pre Huawei veľké. Odstrihnutie čínskeho gigantu od aktualizácií Androidu by pre nové smartfóny Huawei mohlo znamenať, že stratia prístup k aplikáciám, ako sú napríklad YouTube, Maps či Play Store. Viaceré krajiny, medzi nimi USA, vyjadrili v posledných mesiacoch obavy, že čínska vláda využíva produkty Huawei na sledovanie. Čínsky technologický koncern tieto obvinenia rázne odmieta. Krok Washingtonu s veľkou pravdepodobnosťou prispeje k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov s Pekingom, ktoré už značne zaťažuje aj aktuálna colná vojna.

„Ubezpečujeme vás, že zatiaľ čo plníme všetky požiadavky americkej vlády, budú služby ako Google Play a Google Play Protect na existujúcich zariadeniach Huawei fungovať,“ píše sa na sociálnej sieti Twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok