Rokovanie NR SR aj o činnosti verejného ochrancu práv

TA3 SITA
20.5.2019 09:19

Správa o činnosti verejného ochrancu práv, správa o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ či koaličné návrhy zamestnajú zákonodarcov počas ôsmeho rokovacieho dňa 45. schôdze parlamentu. Poslanci sa po víkende zídu už o 10:00, hlasovať o prerokovaných bodoch programu však nebudú. Hlasovať budú v utorok.

Poslanci si vypočujú Správu o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2018. Za minulý rok skonštatovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová 178 porušení základných práv a slobôd v 101 podnetoch. Problematická je podľa nej ochrana práv detí, seniorov a ďalších zraniteľných skupín, napríklad marginalizovaných komunít alebo LGBTI ľudí. Dlhodobo kritickou oblasťou je však aj súdnictvo. Právo na prerokovanie vecí bez zbytočných prieťahov bolo opakovane najčastejšie porušovaným právom. Minulý rok sa ombudsmanka venovala viacerým kľúčovým témam, ktoré kancelária rieši dlhodobo, či už je to prístup k vzdelávaniu a vymanenie sa z generačnej chudoby, ochrana práv detí, policajné postupy ako aj umiestňovanie zadržaných ľudí do nedôstojných vyhradených priestorov. Zároveň podala dva návrhy na Ústavný súd a po prvýkrát v histórii úradu vstúpila do konania pred Európskym súdom pre ľudské práva. Otvorila aj témy týkajúce sa ženských reprodukčných práv, či už ide o šitie po pôrode alebo nezákonné sterilizácie, ktoré na Slovensku stále nie sú vyriešené.

Poslanci si vypočujú aj Správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2018, Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2018. Taktiež sa budú venovať Správe o činnosti komisárky pre deti za rok 2018 a Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2018.

Podľa návrhu poslancov Národnej rady za Slovenskú národnú stranu, ktorí predložili novelu zákona o stimuloch, by v rámci správneho konania pri rozhodovaní o poskytnutí stimulov pre výskum a vývoj malo mať ministerstvo školstva oprávnenie aj povinnosť skúmať zápis žiadateľa do registra partnerov verejného sektora. Platy začínajúcich učiteľov by sa mali od 1. septembra 2019 zvýšiť o 9,5 percenta. Navrhujú to poslanci za SNS Eva Smolíková, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák. Na rokovanie parlamentu predložili návrh novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Koalícia prichádza s návrhom novely zákona o sociálnom poistení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok