Švajčiari rozhodli v referende o zbraniach, pravidlá sprísnia

TA3 TASR
19.5.2019 17:41

Švajčiari zrejme schválili prísnejší zákon o zbraniach. Podľa odhadov výsledkov záväzného referenda, ktoré zverejnila televízia SRF sa pre sprísnenie legislatívy vyslovilo 69 percent oprávnených voličov. Podľa agentúry DPA to znamená zákaz vlastníctva poloautomatických zbraní.

Podľa konečných výsledkov 63.7 percenta voličov súhlasilo s prijatím smernice o držbe strelných zbraní, ktorú Európska únia schválila v apríli 2017. Návrh novely smernice predložila Európska komisia v roku 2016, aby zjednotila pravidlá znefunkčnenia, sledovania a označovania strelných zbraní v reakcii na teroristické útoky v Paríži z roku 2015.

Opatrenia sa týkajú napríklad pravidelnej odbornej prípravy na používanie strelných zbraní, osobitných výnimiek pre držbu niektorých poloautomatických zbraní a sériového číslovania hlavných častí niektorých zbraní, aby sa dali vysledovať. Oponenti návrhu tvrdia, že takéto opatrenia terorizmus nezastavia. Podľa nich ide o tvrdý zásah voči zákonným majiteľom zbraní - a vnímajú to ako diktát z Bruselu.

Švajčiarsko nie je členským štátom EÚ, patrí však do schengenskej zóny. Odmietnutie návrhu by mohlo ohroziť vzťahy krajiny s Úniou. V druhom referende, ktoré sa tiež konalo v nedeľu, voliči rozhodovali o tom, či zrušia daňové úľavy pre medzinárodné korporácie so sídlom vo Švajčiarsku a či by mal nedostatočne financovaný dôchodkový systém dostávať vyššie príspevky od pracovníkov, spoločností a štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok