V prípade žilinského požiaru začala polícia trestné stíhanie

TA3 TASR
19.5.2019 15:43

Polícia začala v súvislosti s požiarom, ku ktorému došlo pod križovatkou Rondel v Žiline, trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci v súbehu so zločinom všeobecného ohrozenia. Informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Odstavili dopravu

"K požiaru kultúrneho objektu došlo v noci zo soboty (18.5.) na nedeľu z doposiaľ presne nezistených príčin. Následkom požiaru došlo aj k poškodeniu nadjazdu. Z uvedeného dôvodu bola odstavená železničná premávka a čiastočne aj cestná premávka na kruhovej križovatke," pripomenul Moravčík.

Poškodením podľa neho vznikla predbežná škoda vo výške 213.000 eur. "Polícia na prípade intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony a opatrenia v zmysle Trestného poriadku za účelom objasnenia skutku. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku požiaru sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," vyhlásil.

V súvislosti s požiarom, ktorý vznikol na Stanici Žilina-Záriečie, vyhlásilo mesto Žilina v nedeľu o 9.00 h mimoriadnu situáciu. Oheň totiž sčasti pomerne závažne poškodil jednu časť Rondelu. Cestnú i železničnú dopravu z úseku sčasti vylúčili, na dopravné obmedzenia sa budú musieť vodiči a cestujúci pripraviť aj v pondelok.

Rondel zostáva uzatvorený

Rondel, ktorý je kľúčovým dopravným uzlom v Žiline, zostane aj v pondelok sčasti zatvorený. Podľa statikov tam totiž po požiari v nedeľu nadránom došlo k pomerne závažnému poškodeniu jednej jeho časti. Informoval o tom na tlačovom brífingu pri Stanici Žilina - Záriečie žilinský primátor Peter Fiabáne. "Pri základnej obhliadke statikmi je podozrenie, že došlo k pomerne závažnému poškodeniu jednej časti Rondla, či už oporných stĺpov alebo aj ten nosnej časti," opísal.

Dopravné značenie bude podľa primátora upozorňovať na situáciu na Rondeli, ten bude aj v pondelok sčasti uzatvorený. "Ide predovšetkým o zjazd z Rondla smerom na Bytčicu, preto bude aj príjazd z Hájika inak riešený," priblížil. Dopravné značenie majú inštalovať ešte v nedeľu. "Dopravný podnik mesta Žilina, ktorých sa to bezprostredne dotýka, zabezpečuje presun trolejbusov, keďže máme problém kvôli obmedzeniam na Rondli presunúť prirodzenou cestou trolejbusy do zvyšnej časti mesta. V nedeľu sa trolejbusy presúvajú náhradnými trasami alebo ťahaním do zvyšnej časti mesta, aby boli zajtra k dispozícii. Pri trolejbusoch 6 a 7 je zabezpečená náhradná doprava, v prípade linky 16 je zabezpečená kyvadlová doprava," ozrejmil Fiabáne.

Požiar podľa neho obmedzil i železničnú dopravu, v nedeľu prevádzkujú železnice dopravu na úseku Rajec - Bytčica, pričom v Bytčici je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Všetky informácie o dopravných obmedzeniach zverejnilo mesto a dopravný podnik na svojich internetových stránkach a sociálnej sieti. Samospráva tiež komunikuje so Slovenskou správou ciest, aby urýchlili rekonštrukčné práce na vozovkách pod Rondlom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok