Stav našej ekonomiky potvrdili ratingom, očakáva sa silný rast

TA3 SITA
17.5.2019 17:28

Medzinárodný menový fond očakáva rast slovenskej ekonomiky v roku 2019 na úrovni 3,5 %. Za silným rastom je podľa fondu najmä nárast exportných kapacít v automobilovom priemysle, ako aj domáca spotreba. Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Očakávajú deficit na úrovni 0,3 %

Oproti predošlým rokom MMF predpokladá zmiernenie tempa rastu v kontexte pretrvávajúcich zahraničných rizík a ochladenia rastu na prelome roku 2018 a 2019. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva financií po misii MFF, ktorá navštívila Slovensko v dňoch 6. až 16. mája a stretla sa so zástupcami vlády, NBS, súkromného aj tretieho sektora. V záverečnom stanovisku fond ocenil úspešný hospodársky model Slovenska a vysokú úroveň integrácie do medzinárodných dodávateľských reťazcov.

Nárast produktivity v hospodárstve za posledné dve desaťročia priniesol podľa MMF dobiehanie výšky príjmov Slovákov k priemeru EÚ. Silný rast zamestnanosti viedol aj k poklesu miery nezamestnanosti na historicky najnižšie úrovne a rast miezd v súkromnom aj verejnom sektore. “MMF ocenil zlepšenie rozpočtovej pozície za posledné roky. Lepší výber daní viedol k poklesu deficitu verejnej správy na 0,7 % hrubého domáceho produktu a verejného dlhu na 49 % HDP v roku 2018. Dlh tak klesol pod úroveň sankčných pásiem dlhovej brzdy,“ uviedol po stretnutí s misiou MMF minister financií Ladislav Kamenický. V roku 2019 očakáva MMF deficit na úrovni 0,3 % HDP.

Misia MMF uvítala aj návrh na zavedenie viacročných záväzných výdavkových stropov a zvýraznila potrebu implementácie úspor identifikovaných revíziami výdavkov, vrátane výdavkov na zdravotníctvo. V oblasti štrukturálnych politík uvítala MMF viaceré opatrenia vlády. V oblasti vzdelávania sa podľa MMF zvýšil dôraz na ohodnotenie učiteľov a ich kariérny rozvoj a posilnil sa systém duálneho vzdelávania. Rozšírenie kapacít cenovo dostupnej starostlivosti o deti zas podľa MMF umožní ženám lepšie sa uplatniť na trhu práce.

Fitch Ratings predpokladá vyrovnaný rozpočet

Ministerstvo financií taktiež informovalo, že ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Fitch Ratings naďalej pozitívne hodnotí silný hospodársky rast Slovenska, a to najmä vďaka prílevu zahraničných investícií v automobilovom priemysle, vysokej súkromnej spotrebe a stabilnému makroekonomickému a politickému prostrediu.

Silný hospodársky rast podnecuje rast daňových príjmov, čo umožňuje znižovanie deficitu verejných financií, pričom v roku 2019 predpokladá Fitch Ratings pre Slovensko vyrovnaný rozpočet. Agentúra pozitívne hodnotí znižovanie verejného dlhu Slovenska, stabilný a dobre kapitalizovaný bankový sektor, nízku nezamestnanosť na úrovni 5 % a nárast miezd. Za možné riziká považuje Fitch Ratings relatívne vysoký čistý zahraničný dlh, koncentráciu priemyslu v automobilovom sektore, ktorý čelí potenciálnym prísnejším environmentálnym opatreniam EÚ, ako aj protekcionistickej politike USA. Za riziko považuje aj stále vysokú (hoci mierne klesajúcu) zadlženosť domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok