Rusko znova môže hlasovať v RE, pri spolupráci má podmienku

TA3 SITA
17.5.2019 15:42

Rada Európy prijala deklaráciu, ktorou obnovila hlasovacie práva Rusku. Moskva o ne prišla v súvislosti s anexiou ukrajinského Krymu v roku 2014. Ministri zahraničia 47-člennej organizácie hlasovali v prospech deklarácie a uviedli, že všetci členovia by mali mať právo podieľať sa na činnosti dvoch hlavných orgánov rady "rovnakým spôsobom".

Rusko znova môže hlasovať v RE, pri spolupráci má podmienku
SITA/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov deklaráciu privítal a potvrdil záväzky Ruska voči organizácii vrátane platenia poplatkov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Rusko je ochotné spolupracovať s RE len v prípade, že má "rovnaké slovo" pri všetkých jej rozhodovacích procesoch.

Rusko hrozilo odchodom z RE. Takýto krok by znamenal, že ruskí občania stratia prístup k Európskemu súdu pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu, na ktorý sa môžu obracať, aby napadli rozhodnutia ruských súdov.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v reakcii na anexiu Krymu zbavilo v apríli 2014 Rusko hlasovacích práv, ako aj práva zúčastňovať sa na monitorovaní volieb vo svete. Rada Európy je medzinárodná organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posilňovanie pluralitnej demokracie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok