Týždne rokovaní o brexite sa skončili fiaskom, ďalšie neplánujú

TA3 TASR
17.5.2019 15:05

Rozhovory britských labouristov s vládou sa skončili bez dohody. Kabinet Theresy Mayovej potvrdil, že nateraz neplánuje ďalšie rokovania zamerané na dosiahnutie kompromisu ohľadom brexitu.

Koniec šesťtýždňových rozhovorov

Downing Street sa takto podľa stanice Sky News vyjadril v reakcii na lídra labouristov Jeremyho Corbyna, ktorý v liste adresovanom premiérke Therese Mayovej oznámil, že šesťtýždňové rozhovory sa skončili bez dohody a z neúspechu obvinil "slabú a nestabilnú" premiérkinu vládu.

Hovorca premiérky Mayovej reagujúc na kritiku uviedol, že rozhovory boli "absolútne v štátnom záujme". Mayová zároveň podľa jeho slov stále verí, že je povinnosťou britských politikov nájsť spôsob ako uskutočniť brexit. Corbyn v zmienenom liste premiérke uviedol, že rozhovory "došli tak ďaleko, ako len mohli". Napísal tiež, že neverí, že by súčasná vláda mohla s labouristami dosiahnuť akúkoľvek dohodu, pretože postavenie premiérky je podľa jeho slov oslabené.

Jeremy Corbyn tiež uviedol, že sa bude v parlamente stavať proti Mayovej dohode o brexite, avšak zároveň "starostlivo zváži všetky návrhy, ktoré by chcela vláda predložiť na prelomenie patovej situácie o brexite," dodal. 

Šéf labouristov v piatok predstúpil aj pred novinárov, pričom reagoval na vyjadrenie vlády, ktorá naznačila, že k brexitu by napriek všetkému mohlo dôjsť ešte do 31. júla, uvádza Sky News. On sám takúto možnosť vylúčil. Nepovažuje za možné, aby sa do tohto dátumu podarilo v parlamente o všetkom dohodnúť.

Dohodu zamietli už trikrát

Rokovania vlády s labouristami sa začali pred približne šiestimi týždňami. Obe strany sa pokúšali spoločne hľadať ďalší postup v procese vystúpenia krajiny z EÚ a dospieť k dohode, ktorá by mala dostatočnú podporu v parlamente. Labouristi sa s vládnymi konzervatívcami rozchádzajú najmä v otázke, aké úzke vzťahy by Británia mala mať s Úniou po brexite.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu tento rok už trikrát odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayová, pričom neskôr zároveň schválili zákon, podľa ktorého Británia nesmie opustiť Úniu bez dohody.

Euroskeptickí poslanci z Mayovej vládnucej Konzervatívnej strany a tiež poslanci zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), o ktorých podporu sa menšinová vláda Mayovej v parlamente opiera, tento týždeň uviedli, že nepodporia dohodu o brexite, ktorú chce vláda štvrtýkrát na hlasovanie predložiť parlamentu v prvom júnovom týždni. Lídri Európskej únie a Británie sa na aprílovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Ide o flexibilný termín, čo znamená, že Británia môže Úniu opustiť aj skôr, ak britský parlament schváli dohodu, ktorú Mayovej vláda uzavrela s Bruselom. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok