Hra o tróny vrcholí, ale nekončí. Toto o seriáli možno neviete

TA3 ČTK
19.5.2019 10:00

Seriál Hra o tróny, ktorý za niekoľko rokov od svojho začiatku dosiahol neuveriteľnú popularitu, na konci tohto víkendu vyvrcholí poslednou časťou. Diváci spolu s kritikmi oceňovali košatú zápletku aj megalomanskú produkciu, seriál sa stal známym i prekvapivými zvratmi a šokujúcimi úmrtiami hlavných postáv. Pozrite si osem zaujímavostí, ktoré ste o tomto popkultúrnom fenoméne možno nevedeli.

Hra o tróny vrcholí, ale nekončí. Toto o seriáli možno neviete
SITA/AP

1. Prvá séria u kritikov zaznamenala spočiatku aj vlažné reakcie. "Hra o tróny ponúka chaos v duchu všeobecne uznávaných predstáv o tom, že vojna je odporná, rodiny sú zákerné a moc je sexy. Ak nemáte nič proti estetike Dračieho brlohu, možno stojí za námahu. Pokiaľ ste kýmkoľvek iným, budete si želať, nech sa HBO vráti k tomu, čo zvláda najlepšie," napísala na jar 2011 recenzentka Ginia Bellafanteová z denníka New York Times o prvom dieli.

Zo seriálu sa však veľmi rýchlo stal celosvetový fenomén, každý diel prvej série sledovalo v USA priemerne 2,5 milióna divákov a predposlednú sériu uvedenú v lete 2017 sledovalo priemerne takmer 10,3 milióna divákov. Po odvysielaní štvrtej série sa stala Hra o tróny najsledovanejším seriálom, ktorý kedy HBO vysielala.

2. Podľa servera TorrentFreak je Hra o tróny od roku 2012 pirátsky najsťahovanejším seriálom v histórii a počet jeho divákov môže dosahovať až jednu miliardu po celom svete. Denník The Guardian v roku 2014 označil túto ságu za televízny obsah, o ktorom sa celosvetovo najviac hovorí.

3. Hra o tróny je aj najoceňovanejším seriálom všetkých čias. Doposiaľ získal 47 televíznych cien Emmy, z toho trikrát (2015, 2016, 2018) vyhral v hlavnej kategórii o najlepší dramatický seriál. Patrí aj k najdrahším seriálom vôbec, diely šiestej a siedmej série mali priemerný rozpočet okolo desať miliónov dolárov na epizódu a rozpočet celej ôsmej a zároveň záverečnej série sa vyšplhal až na 90 miliónov dolárov.

4. Server venovaný filmovej kritike RottenTomatoes.com zatiaľ najlepšie ohodnotil štvrtú sériu odvysielanú v roku 2014, ktorá získala 94 percent. Na webe Česko-Slovenskej filmovej databázy csfd.cz má celkovo Hra o tróny aktuálne hodnotenie 92 percent a je na 13. mieste medzi najlepšími seriálmi a na štvrtom mieste v rebríčku najobľúbenejších seriálov.

5. V roku 2016 spoločnosť HBO oznámila, že seriál skončí ôsmou sériou. O rok neskôr uviedla, že po odvysielaní ôsmej série chystá ešte takzvané spin-offy, teda akési odvodeniny. Záverečná séria mala premiéru tento rok 14. apríla a jej záverečný, šiesty diel, uvidia diváci 19. mája večer.

6. Hra o tróny sa v roku 2012 stala po seriáli Spartakus druhým najkrvavejším vysielaným formátom na ktorejkoľvek americkej televíznej stanici, a to s priemerným počtom 14 mŕtvol na jednu epizódu. Vo svojom treťom dieli ponúkla Hra o tróny bitku o Zimohrad, ktorá je podľa tvorcov so svojimi 77 minútami najdlhšou bojovou scénou v dejinách kinematografie.

7. Veľké množstvo scén sa nahrávalo v Severnom Írsku, k ďalším lokáciám patrilo Maroko, Chorvátsko, Malta, Island, Španielsko, Škótsko či USA. Hlavné postavy stvárnili britské hviezdy, napríklad Sean Bean, Emilia Clarke, Kit Harington a Maisie Williamsová. V úlohe trojokej vrany sa v šiestej sérii objavil slávny švédsky herec Max von Sydow.

8. O tom, že Hra o tróny je v súčasnosti skutočným popkultúrnym fenoménom, svedčí aj fakt, že v roku 2018 britská pošta vydala 15 poštových známok s postavami z tohoto seriálu a kráľovská minciareň vyrazila pamätné strieborné medaile. V roku 2016 bola Hra o tróny spojená s kampaňou na záchranu utečencov, tento rok na jar zase odštartovala celosvetová kampaň na podporu darovania krvi s názvom "Krvácaj pre Tróny" zacielená najmä na fanúšikov ságy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok