Fotogaléria: Spustili tlač známky prvej slovenskej prezidentky

TA3 SITA
15.5.2019 18:35

Slovenská pošta spustila tlač poštovej známky prvej prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Poštová známka vyjde v deň inaugurácie novozvolenej hlavy štátu v náklade 1 000 000 kusov. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je akademický maliar Vladislav Rostoka a autorom portrétu novozvolenej slovenskej prezidentky fotograf Peter Konečný.

Fotogaléria: Spustili tlač známky prvej slovenskej prezidentky
SITA/Slovenská pošta

Na poštovej známke sa nachádza portrét novozvolenej prezidentky, ktorý dopĺňa nápis Slovensko, ľavá časť štandardy prezidenta Slovenskej republiky a špecifický symbol T2 50g. Symbol je štandardným univerzálnym označením ceny za zaslanie listu 2. triedy do 50 g vo vnútroštátnom styku. Ako ďalej informuje Rovenská, známka sa bude tlačiť niekoľko dní a na Slovensko bude doručená koncom mája. Na poštách bude dostupná odo dňa jej vydania. Tlač poštovej známky zabezpečuje Tiskárna Hradištko pri Prahe.

Vydanie emisie prezidentskej poštovej známky odporúča Námetová komisia slovenskej známkovej tvorby, ktorá je poradným orgánom ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Po rozhodnutí o vydaní prezidentskej poštovej známky zasadne odborná komisia slovenskej známkovej tvorby, ktorá je poradným orgánom generálneho riaditeľa Slovenskej pošty. Tá odporúča umelca na vytvorenie návrhu poštovej známky ako aj postup jej výroby. Finálny dizajn poštovej známky odsúhlasuje generálny riaditeľ Slovenskej pošty, minister dopravy a výstavby a novozvolená hlava štátu, vysvetľuje tlačová správa.

Vydávanie prezidentských poštových známok je celosvetovou tradíciou od roku 1840, keď bola vydaná prvá poštová známka na svete s portrétom britskej kráľovnej Viktórie. Poštová známka Tomáša Garrigue Masaryka, prvého prezidenta Československej republiky, bola vydaná 7. marca 1920 pri príležitosti jeho 70. narodenín a vytlačili ju technikou kníhtlače. V roku 1936 vyšla poštová známka jeho nástupcu Eduarda Beneša. Po 2. svetovej vojne boli vydané poštové známky všetkých novozvolených prezidentov ČSSR a po páde komunistického režimu aj s novým prezidentom Václavom Havlom. Po rozdelení Česko-Slovenska pokračuje v tradícii Česká aj Slovenská republika. Poštová známka venovaná prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi vyšla 13. júna 2014 v náklade osem miliónov kusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok