Nemecko si dalo záväzok, chce byť klimaticky neutrálnou krajinou

TA3 SITA
14.5.2019 15:21

Nemecká kancelárka Angela Merkelová signalizovala zmenu nemeckej pozície k návrhu Francúzska a ďalších európskych krajín, aby sa únia zaviazala znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2050 na nulu.

Nemecko bolo minulý týždeň na summite EÚ jedným z hlavných odporcov návrhu, ako však vyhlásila Merkelová, nemecký kabinet bude o tejto téme ešte raz rokovať koncom mája a kancelárka by chcela, aby sa jej krajina k tejto iniciatíve pripojila."Diskusia nie je o tom, či to dokážeme splniť, ale ako to dokážeme splniť. Akonáhle na to nájdeme rozumnú odpoveď, môžeme sa k tejto iniciatíve pripojiť," povedala Merkelová. "Otázka nie je ´koľko nás dosiahnutie týchto cieľov bude stáť´, ale skôr ´koľko by nás stálo, keby sme nerobili nič´," dodala nemecká kancelárka, ktorá bola v rokoch 1994 až 1998 ministerkou životného prostredia.

Zmenu v pozícii Nemecka naznačovali už pondelňajšie vyjadrenia súčasnej ministerky životného prostredia Svenji Schulze. "Nemyslím si, že by to bolo definitívne rozhodnutie," vyhlásila v súvislosti s nemeckým odmietavým stanoviskom k iniciatíve Francúzska. "Myslím, že by sme o tom mali ešte hovoriť. Je podľa mňa veľmi rozumné stáť v tomto po boku Francúzska a trvať na tom, že budeme postupovať podľa Parížskej klimatickej dohody," dodala ministerka.

Nemecká verejnosť je k otázkam životného prostredia stále vnímavejšia a podľa prieskumu, ktorý minulý týždeň zverejnila televízia ZDF, považujú Nemci za najvážnejší problém súčasnosti už nie migráciu, ale práve klimatické zmeny. V pôvodne odmietavej pozícii nemeckej vlády k francúzskej iniciatíve sa tak zrejme odrážali najmä záujmy nemeckého biznisu a tiež obava z politických dôsledkov potrebných ďalekosiahlych zmien v štruktúre nemeckého hospodárstva, ktoré by mohli pripraviť o prácu pomerne veľkú skupinu ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok