Rodičia majú dostať sto eur, aby nakúpili veci do školy

TA3 SITA
14.5.2019 12:50

Rodičia detí, ktoré nastúpia do prvého ročníka na základných školách, majú v októbri dostávať príspevok vo výške 100 eur na nákup školských potrieb. Má ísť o jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa o 100 eur za mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.

Príspevok vyplatia v októbri

Septembrový zvýšený prídavok na dieťa má príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatiť rodičom prvákov v polovici októbra. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa od poslancov Národnej rady za stranu Smer-SD, nezaradenej poslankyne Aleny Bašistovej a poslankyne za SNS Magdalény Kuciaňovej, ktorý parlament posunul do druhého čítania.

Prídavok na dieťa zvýšený o 100 eur majú rodičia prvákov základných škôl dostať prvý raz automaticky v októbri tohto roka, a to na približne 59 tisíc detí. V tomto roku si novela zákona zo štátneho rozpočtu vyžiada 6,2 milióna eur, z toho 5,9 milióna eur má ísť na výplatu zvýšeného prídavku na dieťa a 300 tisíc eur sa má vynaložiť na nevyhnutnú úpravu informačných systémov. Na výplatu prídavkov na deti štát pritom vlani vynaložil 307 miliónov eur. Odhadované celkové výdavky na 100-eurové zvýšenie prídavku na dieťa pre rodičov prvákov tak predstavujú z tejto sumy necelé dve percentá. Údaje o deťoch, ktoré nastúpili do prvého ročníka základnej školy na území Slovenska, majú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny čerpať z centrálneho registra žiakov, do ktorého je škola povinná zapísať údaje do konca septembra.

Náklady budú asi šesť miliónov ročne

"Je to príspevok, ktorý sa patrí v modernej spoločnosti rodičom ponúknuť," povedal na tlačovej besede po hlasovaní predseda strany Smer-SD Robert Fico. Zavedenie 100-eurového príspevku na nákup školských potrieb pre rodičov prvákov cez zvýšenie prídavku na dieťa sa podľa neho "zdalo byť najjednoduchšie". Toto sociálne opatrenie bude podľa Fica stáť 6 miliónov eur ročne. Ako uviedol, vďaka tomuto príspevku si budú môcť rodičia prvákov na základných školách preplatiť časť nákladov na zakúpenie školských potrieb.

Predseda najsilnejšej koaličnej strany pripomenul aj ďalšie sociálne opatrenia, ktorými sa na aktuálnej schôdzi zaoberal, alebo sa bude na júnovej schôdzi zaoberať parlament. V prvom prípade išlo o zdvojnásobenie sumy vianočného príspevku pre dôchodcov. Pri dôchodkoch do približne 200 eur tento príspevok podľa Fica dosiahne 200 eur, čo bude v tomto prípade znamenať stopercentný trinásty dôchodok.

Aj rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť

Na júnovej schôdzi parlamentu by sa mala objaviť novela zákona o rodičovskom príspevku. Šéf Smeru zopakoval, že rodičovský príspevok v súčasnej sume 220,70 eura by sa mal od začiatku budúceho roka pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, zvýšiť o 150 eur. Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, by mal rodičovský príspevok stúpnuť o 50 eur.

Dôležitou témou pre stranu Smer je aj minimálna mzda. "Bol by úspech, keby naši poslanci v Európskom parlamente dokázali spoločne presadiť európsku minimálnu mzdu," povedal Fico. Minimálna hrubá mzda by podľa neho mala na Slovensku dosahovať 60 % z priemernej mzdy v hospodárstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok