Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Technológie Smart Cities pomáhajú všetkým generáciám

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
13. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Načo by nám boli technológie, keby nám neuľahčili naše životy? Staršie generácie si to síce až tak nemyslia, ale pravda je taká, že ak sa technológie naučíte ovládať, sú dobrými sluhami. V tejto súvislosti ma preto zaujímalo, aký prínos budú mať inteligentné mestá pre ľudí, ktorí v nich žijú. A ešte niečo... Zvládnu nové technológie naozaj všetci?

Smart Cities, alebo teda inteligentné mestá, by mali v prvom rade slúžiť k zlepšeniu a zjednodušeniu niektorých činností v živote občanov. Využívajú sa k tomu moderné a inovatívne technológie, ktoré sú vzájomne prepojené tak, aby naplnili viaceré ciele.

„Predovšetkým je to zdravotný stav alebo zdravie alebo istota, pohoda v zdraví. Potom je to dostupnosť energií, čo je veľmi kľúčové a veľmi dôležitá je bezpečnosť. Aby sme mali istotu, že pijeme čistú vodu, aby sme mali istotu, že naše prostredie nenaruší bezpečnostne niekto iný. A druhá vec, aby sme vedeli, že naše deti sú v bezpečí, aby sme vedeli, že neplatíme za energie viac ako musíme. Aby sme si vážili životné prostredie a netvorili podstatne viac odpadov ako naozaj je nutné,“ vysvetľuje pán Eduard Kačík, LIGHTECH.

Smart City by teda malo byť pre samosprávy nástrojom, ako s pomocou technológií zautomatizovať operácie a procesy, ktoré sa opakujú, spojiť ich do jedného celku a monitorovať. Práve takto sa dočkáme služieb, ktoré majú pre človeka zmysel a dokážu mu uľahčiť každodenný život.

„Budú motivovať ľudí jazdiť elektromobilmi, budú nižšie emisie v centrách miest, budú lacnejšie jazdiť v týchto elektromobiloch, budú mať zvyšné peniaze na to, aby dokázali investovať do vzdelania svojich detí. A na základe vzdelania svojich detí dokážu potom mať aj kvalitnejší život.“

Moderné technológie logicky priťahujú najmä mladú a aktívnu strednú generáciu, no prostredie v Smart City riešeniach by malo byť nastavené tak, aby bolo prirodzené a jednoduché pre všetkých, vrátane starších generácií obyvateľov.

„Budeme monitorovať ich zdravotný stav, budeme monitorovať spotreby, jednoducho životné situácie, ktoré títo starší občania majú. Dokážeme prispôsobiť tomu zdravotnú starostlivosť, naozaj dokážeme nejakým spôsobom im skvalitniť to starnutie.“

Nepochybne je Slovensko prevažne vidiecka krajina, no koncept Smart Cities sa dá prispôsobiť tak, aby človeku pomáhal aj v jednotlivých obciach. Jednoducho v celom regióne.

„V konečnom dôsledku žije podstatne kvalitnejší život, lebo netrávi čas činnosťami, ktoré nemajú pre neho zmysel. Radšej si pôjde zašportovať a podobne. Toto je kľúčové na čo by sme mali hlavne využívať Smart technológie a hlavne komunikačné technológie a ubrať občanovi ten zbytočný čas, ktorý venuje administrácii svojho žitia,“ dodáva pán Eduard Kačík, LIGHTECH.