Prisťahovalecké desatoro. Migranti majú podpísať kódex správania

TA3 TASR
13.5.2019 13:10

Spolková krajina Dolné Rakúsko chce v budúcnosti zaviesť "Prisťahovalecké desatoro", ktoré by mali uchádzači o azyl podpísať. Tento návrh predložil politik pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska Gottfried Waldhäusl, ktorý má v Dolnom Rakúsku na starosti otázky azylu.

Prisťahovalecké desatoro. Migranti majú podpísať kódex správania
SITA/AP (ilu)

V kódexe správania sa uvádzajú napríklad nasledovné pravidlá: "Mal by si sa naučiť po nemecky. Mal by si dodržiavať rakúske zákony. Konflikty by si mal riešiť nenásilne. Mal by si prejavovať Rakúsku vďačnosť." Za nedodržanie týchto prikázaní nebudú hroziť nijaké sankcie, zdôraznil na tlačovej konferencii Waldhäusl a dodal, že desatoro je mienené ako prejav dobrej vôle. "Týmto ľuďom poskytujeme na istý čas ochranu a všetko, čo potrebujú; a za to očakávame aj istú dávku vďačnosti," povedal.

Waldhäusl vyvolal vlani v novembri pobúrenie, keď nechal v súčasnosti už nefunkčnú ubytovňu pre mladistvých azylantov v dolnorakúskej obci Drasenhofen ohradiť plotom s ostnatým drôtom a strážiť bezpečnostnou službou so psom. Dvaja zo žiadateľov o azyl vypovedali, že areál mohli opustiť iba na hodinu denne, a aj to len v sprievode pracovníka bezpečnostnej služby.

Po tom, ako osobitná prokuratúra pre mladistvých potvrdila podozrenie z obmedzovania slobody, dala dolnorakúska hajtmanka Johanna Miklová-Leitnerová predmetné zariadenie uzavrieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok