Exekútori môžu napadnúť zákon, ktorý pomáha pri dlhovej pasci

TA3 SITA
13.5.2019 11:03

Slovenská komora exekútorov nevylučuje napadnutie zákona o zastavení starších exekučných konaní na Ústavnom súde. Potvrdila to hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová s tým, že vypracúvajú právnu analýzu zákona.

Exekútori môžu napadnúť zákon, ktorý pomáha pri dlhovej pasci
TASR/Milan Kapusta (ilu)

Vyzvali Gála, aby legislatívu stiahol

Návrh na zastavenie starých exekúcií pripravilo Ministerstvo spravodlivosti, pričom legislatívu už odobrila vláda. Exekútori vyzvali ministra Gábora Gála, aby legislatívu v súčasnej podobe stiahol z rokovania Národnej rady.

Gál odmietol s tým, že ide o pomoc občanom, ktorí sa nevedia dostať z dlhovej pasce. Komora argumentuje tým, že zákon Gál predložil na rokovanie vlády bez odstránenia zásadných rozporov, pričom na možnú protiústavnosť upozornila aj Generálna prokuratúra SR. Zásadným argumentom je podľa exekútorov aj časový horizont, keď majú popri bežnej agende vyriešiť všetky staré spisy za 18 mesiacov. Zákon sa dotkne približne milióna spisov a definitívne slovo pri jeho schválení bude mať parlament.

Komora upozorňuje na možnú protiústavnosť

„V závere apríla tohto roka sa konala konferencia súdnych exekútorov, ktorá je najvyšším orgánom komory. Konferencia zaviazala prezídium komory dať vypracovať právnu analýzu návrhu zákona a podľa výsledku postupovať podaním na Ústavný súd SR," uviedla Kolesárová. Komora tiež upozorňuje na možnú protiústavnosť Gálovho zákona. „Podotýkame, že návrh zákona bol predložený vláde bez odstránenia rozporov, pritom nové pravidlá majú platiť retroaktívne, je spochybnená rovnosť účastníkov v konaní, zásada proporcionality a práva na súdnu ochranu. Na porušenie uvedených zásad a rozpor s ústavnosťou upozornila, okrem iných inštitúcií, vznesením zásadných námietok aj generálna prokuratúra," dodala. Odhadované náklady na zastavenie starých exekučných spisov pritom presahujú 40 miliónov eur.

Ministerstvo spravodlivosti argumentuje tým, že veritelia budú môcť svoje pohľadávky vymáhať aj naďalej, ale prostredníctvom nových podaní a najmä cez nový systém, keď všetky exekúcie rieši Okresný súd v Banskej Bystrici. „Argument možnosti podania opätovného návrhu v tejto súvislosti neobstojí, pretože procesné následky zastavenia môžu úplne zmariť šancu na úspešné vymoženie exekúcie v novom konaní," doplnila Kolesárová. Zákon predpokladá zastavenie starších exekúcií ako päť rokov.

„Treba jednoznačne zdôrazniť aj poznatky z aplikačnej praxe súdnych exekútorov, z ktorej je nesporné, že veľké množstvo exekučných konaní sa podarí uspokojiť až po uplynutí niekoľkých rokov, a to i z dôvodu uplynutia procesných prekážok, prípadne pre zmeny majetkových pomerov povinného. Túto premisu často aplikujú aj súdy a oprávnení ako dôvod, prečo nesúhlasia so zastavením exekúcie pre nemajetnosť," uzavrela Kolesárová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok