Po ďalšom incidente na Srí Lanke zablokovali sociálne siete

TA3 TASR
13.5.2019 09:04

Srí Lanka dočasne zablokovala niektoré sociálne siete vrátane Facebooku a WhatsAppu. Stalo sa tak po tom, ako v prevažne kresťanskom meste Cilápam na západnom pobreží Srí Lanky v nedeľu niekoľko desiatok ľudí hádzalo kamene na mešity a obchody, ktoré vlastnia moslimovia, a zbili jedného muža.

Incidenty pravdepodobne vyprovokovala hádka na Facebooku. Miestni predstavitelia uviedli, že zadržali 38-ročného muža za jeho výhražný facebookový príspevok "Raz budeš plakať!". Počas nedele a pondelka v susednom okrese Kurunégala zadržala polícia aj skupinu mužov pre podozrenia z útokov na predajne vo vlastníctve moslimov, uviedli policajné zdroje. Obyvatelia prevažne tohto budhistického okresu následne podľa hovorcu armády požadovali ich prepustenie.

Počas útoku bolo poškodených niekoľko mešít a obydlí moslimov, uviedli predstavitelia politickej strany Srílanský moslimský kongres. Presný počet zadržaných ani rozsah škôd však neboli bezprostredne známe. Ide o najhoršie prejavy násilia od veľkonočných útokov, pri ktorých sedem samovražedných teroristov zaútočilo na dva katolícke a jeden protestantský kostol a na tri luxusné hotely v mestách Kolombo, Negombo a Battikalóa a zabili viac než 250 ľudí. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, vykonali ich však miestne zradikalizované moslimské skupiny.

Srí Lanka po útokoch v snahe zabrániť šíreniu dezinformácií dočasne zablokovala používanie sociálnych sietí. "Ďalšie blokovanie sociálnych médií je dočasným opatrením na zachovanie mieru v krajine," uviedol generálny riaditeľ informačného odboru vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok