Sagan vyhral 1. etapu Okolo Kalifornie, prekonal vlastný rekord

TA3 SITA
13.5.2019 06:39

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) sa stal víťazom 1. etapy na pretekoch Okolo Kalifornie. V šprintérskom závere etapy so štartom aj cieľom v Sacramente (143 km) Sagan zdolal Travisa McCaba z tímu Spojených štátov amerických a Nemca Maxa Walscheida (Sunweb).

Darilo sa aj Baškovi

Slovenský úspech zvýraznil deviatym miestom Saganov tímový kolega Erik Baška, ktorý prišiel do cieľa s mankom 4 sekúnd na víťaza. Saganov starší brat Juraj skončil na 119. priečke s odstupom 51 sekúnd. Vďaka získanej bonifikácii Peter Sagan vedie v celkovom poradí s náskokom 4 sekúnd pred McCabom a 6 sekúnd pred Walscheidom. Baška je celkovo dvanásty a J. Sagan stodevätnásty. Slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe je zároveň aj na čele bodovacej súťaže s 15 bodmi. Baškovi tam patrí 11. priečka.

Peter Sagan si pripísal 111. triumf v profikariére, ale iba druhý v tomto kalendárnom roku. Na víťazstvo čakal od 17. januára a víťazného šprintu v austrálskej Uraidle v rámci 3. etapy pretekov Tour Down Under. V Kalifornii sa trojnásobný majster sveta teší zo sedemnásteho víťazstva, čím opäť prekonal svoj vlastný rekord. U domácich má z tohto dôvodu prezývku "Kráľ Kalifornie".

Skvelé načasovanie

"Nie je pochýb o tom, že toto je veľmi pekné víťazstvo pre mňa aj celý náš tím. V tento deň sa tešil z triumfu aj tímový kolega Pascal Ackermann na pretekoch Giro d´Italia a teraz sme to vylepšili na double v Kalifornii. Chcem sa poďakovať všetkým za to, čo odviedli. Bola to skvelá práca. Náš tím kontroloval preteky a dostal ma do dobrej pozície do šprintu. Bol som koncentrovaný, zostal som vpredu a dobre načasoval svoj útok. Je to skvelý pocit odštartovať víťazstvom jedny z mojich najobľúbenejších pretekov," povedal Peter Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Podujatie Okolo Kalifornie sa koná v dňoch 12.- 18. mája a aj tento rok ho zaradili do prestížnej kategórie WorldTour. Organizátori 14. ročníka najväčších pretekov na západnom pobreží USA pripomínajú, že cyklisti počas siedmich etáp prekonajú 773 míľ, čo je v prepočte 1244 km. Pondelková druhá etapa bude mať 194,5 km so štartom v Rancho Cordova a cieľom v South Lake Tahoe. Cyklisti prekonajú takmer 4000 výškových metrov a musia preliezť aj cez Carson Pass vo výške 2616 m. "Tešíme sa z Petrovho víťazstva, ale teraz nás čaká horská etapa, v ktorej budeme pracovať na Felixa Grossschartnera a jeho ambície na celkovú klasifikáciu," pripomenul športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach.

1. etapa (Sacramento - Sacramento, 143 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:14:10 h,. 2. Travis McCabe (USA) Tím USA, 3. Max Walscheid (Nem.) Sunweb, 4. Kristoffer Halvorsen (Nór.) Team Ineos, 5. Michael Mörkov (Dán.) Deceuninck - Quick Step, 6. Owain Doull (V Brit.) Team Ineos - všetci rovnaký čas ako víťaz,... 9. Erik Baška +4 s,... 119. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +51.

Poradie po 1. etape: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:14:10 h,. 2. Travis McCabe (USA) Tím USA +4 s, 3. Max Walscheid (Nem.) Sunweb +6, 4. Kristoffer Halvorsen (Nór.) Team Ineos +10, 5. Michael Mörkov (Dán.) Deceuninck - Quick Step +10, 6. Owain Doull (V Brit.) Team Ineos +10,... 12. Erik Baška +14 s,... 119. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +1:01 min.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 15 bodov,. 2. Travis McCabe (USA) Tím USA 12, 3. Max Walscheid (Nem.) Sunweb 9,... 11. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe 2

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok