Medžugorie uznali za pútnické miesto, zjavenia naďalej skúmajú

TA3 TASR
12.5.2019 16:47

Pápež František schválil oficiálne púte do bosnianskeho mesta Medžugorie, v ktorom sa tamojším obyvateľom údajne zjavila Panna Mária. Informovali o tom vo vyhlásení predstavitelia Vatikánu.

Medžugorie uznali za pútnické miesto, zjavenia naďalej skúmajú
SITA/AP

Deťom sa údajne zjavila Panna Mária

Hovorca Vatikánu Alessandro Gisotti zároveň zdôraznil, že príslušné oficiálne schválenie Vatikánu by sa nemalo interpretovať ako cirkevné potvrdenie autenticity týchto údajných zjavení, keďže je v tejto veci potrebné ďalšie skúmanie.

Panna Mária sa v Medžugorí prvýkrát údajne zjavila šiestim deťom v roku 1981. Medžugorie sa potom stalo významným pútnickým miestom a súčasne aj stabilným zdrojom príjmov pre miestnych obyvateľov. Niektorí z údajných - medzičasom už dospelých - vizionárov tvrdia, že Panna Mária sa im pravidelne zjavuje aj naďalej.

Katolícka cirkev bola doposiaľ k uvedeným zjaveniam opatrná a vyzývala diecézy, aby neorganizovali oficiálne púte do Medžugoria. Mnohé farnosti to však napriek tomu robili a ročne toto miesto navštívia státisíce ľudí. Avšak mnohí katolíci si myslia, že ide o podvod.

Komisia zložená z teológov a biskupov

Predchádzajúci pápež Benedikt XVI. vytvoril komisiu zloženú z teológov a biskupov na preskúmanie údajných mariánskych zjavení z Medžugoria. Komisia svoje zistenia nepublikovala, ale odovzdala ich súčasnému pápežovi Františkovi. Pápež v roku 2017 uviedol, že skúmanie prvých zjavení z Medžugoria stále pokračuje. Vyslovil však silné pochybnosti nad neustávajúcimi posolstvami tamojších vizionárov. Pripustil však, že niektorí veriaci môžu v Medžugorí zažiť osobnú duchovnú obnovu - "stretnúť Boha, zmeniť svoje životy".

Vatikán vo svojom vyhlásení zároveň dodal, že pápežský delegát v Medžugorí - poľský arcibiskup Henryk Hoser - zabezpečí, aby pútnici, ktorí toto miesto navštívia, si boli vedomí toho, že teológovia stále skúmajú autenticitu týchto údajných zjavení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok