Dohodu ešte nemajú. Koalícia bude rokovať o kandidátoch na ÚS

TA3 SITA TASR
11.5.2019 11:43

Vo vládnej koalícii je vôľa zvoliť ďalších kandidátov na post ústavných sudcov. Potvrdil to poslanec Národnej rady Erik Tomáš s tým, že o konkrétnych menách budú ešte diskutovať.

Dohodu ešte nemajú. Koalícia bude rokovať o kandidátoch na ÚS
TASR (ilustračné foto)

Vyberá z dvojnásobného počtu

Poslanec vníma negatívne rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, ktorý zo zvolených ôsmich uchádzačov v predošlých voľbách nevybral polovicu ale iba troch. Zákonodarcovia sa tak musia vysporiadať s otázkou, aký počet majú poslať do kancelárie prezidenta.

Na Ústavnom súde je v súčasnosti neobsadených šesť miest, pričom nevymenovaní piati kandidáti zostávajú na akejsi čakacej listine. Podľa ústavných zvyklostí menuje prezident sudcov na chýbajúce miesta z dvojnásobného počtu uchádzačov. Voliť nových kandidátov na sudcov ústavného súdu bude Národná rada predbežne 21. mája.

"Vôľa voliť kandidátov určite je, ale všetko závisí od dohody. Koniec-koncov, vôľu sme ukázali už v predošlom kole voľby, keď sme zvolili ôsmich kandidátov," povedal Tomáš. Podľa jeho slov sa teraz vedú právne debaty o tom, aký počet kandidátov má zvoliť Národná rada SR.

Vybral iba troch

"Bohužiaľ, pán prezident miesto štyroch sudcov vybral iba troch, čo považujem za trochu zlomyseľné. Týmto krokom vytvoril právnu polemiku o tom, koľkých kandidátov má parlament zvoliť. Diskusiu by som nechal na právnikoch, respektíve predovšetkým na členoch ústavnoprávneho výboru," dodal poslanec. Doplnil tiež, že prevládajú názory, ktoré hovoria o zvolení ďalších desiatich kandidátov v NR SR.

Vládne strany budú o konkrétnych menách zo zoznamu uchádzačov ešte diskutovať. "Myslím si, že ešte to bude predmetom rokovania, pretože parlament bude voliť sudcov až 21. mája. Pre stranu Smer-SD je opäť zásadnou požiadavkou tajné hlasovanie," uzavrel Tomáš.

Navolia plný počet?

To, že koalícia ešte nemá dohodu na menách, ktoré by chcela voliť v nadchádzajúcej voľbe kandidátov, v diskusnej relácii RTVS uviedol aj predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že si nie je istý, či sa podarí navoliť plný počet kandidátov.

"Budeme sa, samozrejme, snažiť o maximálny počet. Osem sme už zvolili, tak ešte desiatich musíme zvoliť. Keď sa nepodarí všetkých, tak katastrofa sa nedeje," povedal. Pripomenul tiež, že prezident si niektorých kandidátov ešte nechal v zálohe.

S opozíciou o kandidátoch na ústavných sudcov zatiaľ koalícia rokovať neplánuje. "Najprv sa musíme dohodnúť v koalícii. Ak bude dohoda, tak síce vieme navoliť, ale bolo by lepšie, ak by sme sa dohodli aj s opozíciou," povedal Bugár. Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár v tejto súvislosti uviedol, že rokovať s opozíciou by bolo správne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok