Slováci v prvom zápase na MS triumfovali nad silným súperom

TA3 TASR SITA
10.5.2019 22:31

Na Slovensku odštartovali majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Slováci v úvode šampionátu triumfovali nad favoritom zápasu USA. Skóre stretnutia na radosť vypredanej Steel arény otvoril v 5. min útočník Matúš Sukeľ po prihrávke od Mariána Studeniča.

Zdolali favorita

Slovenská hokejová reprezentácia vstúpila úspešne do domácich 83. majstrovstvách sveta, v košickej Steel Aréne zdolala v súboji základnej A-skupiny favorizovaný tím USA 4:1 a do tabuľky si pripísala mimoriadne cenné tri body. V 28. vzájomným meraní síl dosiahli Slováci jubilejný desiaty triumf, Američania majú na konte 15. víťazstiev a trikrát sa zrodila remíza. Predtým naposledy slovenské národné družstvo zdolalo to americké na vrcholnom podujatí na MS 2016 v Rusku.

Skóre piatkového stretnutia na radosť vypredanej Steel Arény otvoril v 5. min útočník Matúš Sukeľ po prihrávke od Mariána Studeniča, v 13. min v presilovke vyrovnal Alex DeBrincat. Druhý gól slovenského tímu pridal v II. tretine v dvojnásobnej presilovke Erik Černák a na 3:1 pre reprezentáciu SR zvýšil zblízka Tomáš Tatar.

Štvrtý gól slovenského družstva pridal v 56. min Michal Krištof a spečatil úspech domáceho kolektívu. Dôležitou súčasťou piatkového triumfu tímu SR bol brankár Patrik Rybár. Slovákov už v sobotu večer o 20.15 h čaká duel proti Fínom, Američania nastúpia v nedeľu o 12.15 h proti Francúzom.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - piatok:

A-skupina (Košice):
USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly: 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel) - 5. M. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (M. Sukeľ), 56. Krištof
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gouin, Romasko - Lazarev, Malmqvist.

Slováci na pevných nohách

Prvú vážnu šancu duelu mali Američania, ale DeBrincat tesne minul. Úvod síce patril tímu USA, ale postupne sa osmelili aj Slováci a veľmi skoro sa dočkali. Na začiatku piatej minúty bojovník Studenič našiel spoza bránky voľného Sukeľa a ten poslal puk do čiastočne odkrytej svätyne Schneidera, gólu nezabránil ani americký bek Martinez. Zámorský tím aj po inkasovanom zásahu pokračoval v aktívnej hre, ale slovenská defenzíva stála na pevných nohách. Na trestnú lavicu putoval Lunter a v početnej výhode Američania vyrovnali na 1:1, keď prihrávku od Kana zužitkoval DeBrincat.

Hneď na začiatku II. tretiny Suter zablokoval koncovku unikajúceho Tatara, Schneider potom zlikvidoval šancu po spolupráci Studeniča s Nagyom. Aktivita slovenského tímu vyústila v 106-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov, ktorú využil strelou z hranice ľavého kruhu Černák na druhý gól SR, výhodu o jedného hráča už potom Slováci nepremenili na ďalší zásah. Už v rovnovážnom stave našiel Sukeľ úplne voľného Tatara, ten zblízka našiel voľný priestor proti Schneiderovi a Slovensko viedlo 3:1.

V úvode tretej časti mali veľkú šance DeBrincat aj J. Van Riemsdyk, no Patrik Rybár ich aj s dávkou šťastia vyriešil k spokojnosti košického publika. Slovenský brankár sa poriadne zapotil aj pri akcii Hughesa a J. Van Riemsdyka v 45. min. V 56. min síce Tatar zblízka nedal, ale Krištof potom našiel priestor medzi obrancami súpera a popri lapačke Schneidera pridal slovenský štvrtý gól. Ten definitívne zlomil súpera, ktorý síce ešte chcel zdramatizovať zápas, ale aj zásluhou brankára Rybára sa mu to nepodarilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok