Čerpanie eurofondov zlyháva, upozorňuje NKÚ

TA3 TASR
10.5.2019 12:37

Slovensko nedostatočne efektívne narába s eurofondami. Výška nedočerpaných záväzkov, pri ktorých hrozí, že o ne Slovensko príde, dosahuje vyše 700 miliónov eur. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad. Konštatuje, že pochybenia však nie sú dôsledkom zlyhania systému, ale konkrétnych ľudí. Úrad preto navrhuje vyvodzovanie osobnej zodpovednosti.

Nepoučili sa

Najvyšší kontrolný úrad po desiatich rokoch kontroly eurofondov konštatuje, že zodpovedné orgány sa nepoučili a čerpanie finančných prostriedkov naďalej sprevádzajú nedostatky, na ktoré upozorňoval už v minulosti. Médiá o tom informoval NKÚ.

Koncom roka 2018 skontroloval proces výziev a vyzvaní na čerpanie eurofondov v rezortoch školstva, hospodárstva, vnútra a v Pôdohospodárskej platobnej agentúre za aktuálne programové obdobie 2014 až 2020. Nedostatky sú však v súčasnosti podľa neho často výsledkom individuálnych zlyhaní, nie chýb systému. Aj na základe minulých kontrol prijala vláda, príslušné rezorty či Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu viaceré opatrenia ako súčasť plánu na posilnenie transparentnosti a zjednodušenia implementácie štrukturálnych fondov. NKÚ ocenil, že chyby nájdené v minulom roku už nie sú systémové.

"Nezrovnalosti, ktoré zistil úrad, mal v prvom rade zachytiť vnútorný kontrolný systém jednotlivých subjektov. NKÚ preto považuje vyvodzovanie osobnej zodpovednosti za nevyhnutnosť," konštatovali kontrolóri.

Chyby sa opakujú

Počas ostatnej akcie zistili, že sa opakujú identické chyby pri výbere hodnotiteľov. Rovnako aj nedostatky v samotnom hodnotiacom procese, ktorý sa nie vždy dal označiť za transparentný. "Kritériá hodnotenia a výberu projektov nezohľadňovali kvalitu projektu a zásady riadneho finančného hospodárenia. Nedostatky boli identifikované aj v administrácii projektov a základnej finančnej kontrole," uvádza NKÚ, ktorý odporúča riadiacim orgánom zintenzívniť kontroly schvaľovacieho procesu žiadostí o nenávratný finančný príspevok.

Kontrola v PPA bola zameraná na plnenie opatrení z roku 2016. Agentúra vypracovala sériu manuálov, metodík a pokynov v súlade s európskou legislatívou, a zlepšila sa finančná kontrola projektov, aj kontrola na mieste. Ďalší priestor na pokrok je v hodnotiacom procese a výbere kvalitných hodnotiteľov. Keďže ide o oblasť s vysokým rizikom, kontrolný úrad bude agentúru i agrorezort priebežne monitorovať a v prípade identifikovania nového rizika bude kontrolovať opakovane. NKÚ očakáva, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán bude oveľa aktívnejšie kontrolovať proces prípravy kľúčových výziev, ktoré vyhlasuje PPA.

Výrazné meškanie

Najvyšší kontrolný úrad SR na základe svojich zistení upozorňuje vládu, že rozhodnutia o schválení či neschválení príspevku boli zodpovednými riadiacimi, sprostredkovateľskými orgánmi vydávané s meškaním, niekedy viac ako 300 dní od ukončenia hodnotiaceho kola. Takéto výrazné meškania podľa kontrolórov priamo ohrozujú riadne čerpanie finančných príspevkov.

"Ku koncu roku 2018 výška nedočerpaných záväzkov, ktorých čerpanie musí SR vydokladovať do konca roka 2019, predstavovala až 719 miliónov eur. Z pohľadu NKÚ je dôležité, aby orgány zodpovedné za implementáciu operačných programov prijali opatrenia na včasné kontrahovanie schválených projektov," uvádza kontrolná autorita.

V rámci operačných programov Európskych štrukturálnych a investičných fondov, vrátane Programu rozvoja vidieka, bolo celkovo vyhlásených 474 výziev a vyzvaní v sume 15,22 miliárd eur, čo predstavuje 98,68 % z alokácie. Podiel kontrahovania k 31. decembru 2018 predstavoval 54,35 %. Celkové čerpanie k 31. decembru 2018 bolo na úrovni 3,35 miliárd eur, čo je 21,67 % z dostupných prostriedkov, uzatvára Najvyšší kontrolný úrad SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok