Sviatok hokeja sa začal. Prehľad toho, čo potrebuje fanúšik vedieť

TA3 TASR
10.5.2019 16:16

Duely Fínov s Kanadou a Rusov s Nórskom odštartovali dlho očakávané majstrovstvá sveta v hokeji na Slovensku. Bratislava aj Košice budú najbližšie týždne žiť hokejom. Cestujete na zápasy odinakiaľ? Chcete vyhrať lístky? Neviete, ako fungujú fanzóny? Ako je to s MHD, taxíkmi, čistotou či bezpečnosťou? Pozrite si, čo potrebujú fanúšikovia vedieť.

Do fanzón bezplatne a s možnosťou vyhrať

Fanúšikovia v oficiálnych fanzónach v Košiciach a Bratislave môžu počas majstrovstiev sveta v hokeji vyhrať vstupenky na zápasy Slovenska. V hre je sto vstupeniek na každý duel SR v základnej skupine. Do hry sa dostane každý, kto sa zaregistruje do platobného systému cashless. "Je to naozaj 'lastminute' akcia. Sme veľmi radi, že môžeme aj touto správou potešiť fanúšikov deň pred začiatkom majstrovstiev," uviedla v tlačovej správe riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS Michaela Grendelová. 

Vstup do fanzón bude bezplatný, otvorené budú hodinu pred začiatkom prvého zápasu hracieho dňa, zatvárať sa budú hodinu po skončení posledného. Svoje brány otvoria prvýkrát v piatok 10. mája, definitívne sa zatvoria v nedeľu 26. mája.

Vzhľadom na daždivé počasie sa organizátori rozhodli povoliť vo fanzónach dáždniky. S kontrolami pri vstupoch je potrebné počítať nielen pri vstupe do hál, ale aj v oficiálnych fanzónach. Vo fanzónach budú pri vstupe bezpečnostné rámy. Nasledovať bude kontrola batožiny, napriek tomu, že fanzóny sú v otvorenom priestore. Kapacita oboch fanzón je približne 9000 ľudí a pri prekročení tohto počtu bude vstup regulovaný.

Záchytné parkoviská pre fanúšikov

Ak sa fanúšikovia rozhodnú do Bratislavy cestovať autom, na jeho odstavenie a zaparkovanie môžu využiť záchytné parkoviská. Tie budú na Tyršovom nábreží, pri futbalovom štadióne v Dúbravke, na Zlatých pieskoch a na Technickej ulici (areál bývalých technických služieb). Z parkovísk môžu fanúšikovia na presun k štadiónu využiť MHD.

01-1_7f000001-6381-ebdc.jpg

"Držitelia vstupeniek na hokejové zápasy šampionátu môžu v deň konania zápasu s touto vstupenkou cestovať MHD bezplatne," pripomína bratislavská samospráva. Bezplatne môžu MHD cestovať aj akreditovaní účastníci šampionátu.

Dopravný podnik Bratislava zabezpečí počas majstrovstiev posilnenie električkovej, trolejbusovej i autobusovej dopravy. Zabezpečený bude aj presun fanúšikov z vlakovej stanice na zimný štadión posilnenými električkami. "Dispečing dopravného podniku bude taktiež operatívne po ukončení zápasov posilňovať spoje MHD,"podotkol bratislavský magistrát. Podrobné informácie o premávke MHD počas majstrovstiev nájde verejnosť na webe DPB.

Etický kódex taxikára

Hlavné mesto dohodlo s cechom taxikárov etický kódex taxikára. Signatári tohto kódexu sa zaväzujú nezneužívať šampionát na neodôvodnené a účelové zvyšovanie cien za prepravu. Podpisom tiež prehlasujú, že sa vyhýbajú akýmkoľvek prejavom intolerancie či diskriminácie zákazníka.

"Zároveň rešpektujú hlavným mestom odporúčané sadzby základného cestovného - sadzba za jeden kilometer na území mesta maximálne dve eurá, sadzba za nástup do vozidla (nástupné) maximálne 4,50 eura a sadzba za čakanie maximálne 0,30 eura za minútu," spresnilo mesto. Signatári etického kódexu taxikára budú mať vozidlá viditeľne označené nálepkou – Fair play taxi.

Bratislavská mestská polícia pripravila v spolupráci so štátnou políciou bezpečnostné opatrenia. Vyšší počet policajtov bude v okolí Zimného štadióna Ondreja Nepelu, fanzóny na Trnavskom mýte, v miestach ubytovania účastníkov podujatia a ubytovaných fanúšikov po celej Bratislave. Viac policajtov sa bude pohybovať aj v centre mesta, na vlakových staniciach či na záchytných parkoviskách. Tak ako na štadióne, aj na vstupe do fanzóny čakajú fanúšikov bezpečnostné kontroly a osobné prehliadky. Návštevníci budú musieť prejsť bezpečnostným rámom.

Čistenie námestí i vysýpanie košov

Bratislava deklaruje, že bude dbať aj na čistotu. "Strojné zametanie Starého Mesta, Ružinova a časti Nového Mesta v okolí zimného štadióna je nastavené vo frekvencii päťkrát týždenne. Čistenie námestí v centre mesta, kde predpokladáme najväčší pohyb návštevníkov, je zabezpečené dvakrát denne. Odpadkové koše sa budú na námestiach v Starom Meste vyberať trikrát denne, ostatné raz za deň. Nových päť košov sme umiestnili aj v okolí štadióna, ktoré sa budú vyberať tiež raz denne," spresnilo mesto.

V prípade potreby zabezpečí aj mimoriadne zametania a na prípadné lokálne znečistenia bude reagovať havarijnou čatou. "Kontrolu čistoty budeme denne monitorovať," deklaruje samospráva.

Stan americkej ambasády je aj pre deti

A čo Košice? Hokejové zážitky, zábavu aj informácie o vízach či výmenných programoch ponúka stan, ktorý si veľvyslanectvo USA rozložilo od piatku do nedele pri soche Immaculata na Hlavnej ulici. Vrcholom piatkového večera bude priamy prenos na obrazovkách zo súboja hokejových majstrovstiev sveta Slovensko – USA.

"Podujatie je pre fanúšikov zo všetkých krajín, ale hlavne pre Slovákov. Prišli sme sem, lebo všetci žijeme hokejom a vieme, že USA a Slovensko sú na ľade súpermi, ale spolu sme v jednom tíme  - v tíme Freedom (Sloboda) a spája nás odvaha byť slobodnými," povedal hovorca amerického veľvyslanectva Griffin Rozell.


Ambasáda chce aj takto osláviť viac ako 100 rokov vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami a nadviazať na tohtoročné 30. výročie novembrovej revolúcie, ktorá vo vtedajšom Československu zvrhla totalitný režim.
Návštevníci sa môžu dozvedieť informácie o výmenných programoch pre študentov, učiteľov či odborníkov, možnostiach zafinancovať aktivity cez grantový program či tipoch na dovolenku v USA. Súčasťou programu sú zábavné aktivity pre deti i dospelých, maľovanie na tvár, hokejová videohra, športový kvíz a hostia, medzi ktorými bude v piatok podvečer aj známy slovenský youtuber Gogo. V nedeľu bude možné pozerať prenos hokejového zápasu USA - Francúzsko. Podujatie trvá v sobotu od 13.00 do 19.00 h a v nedeľu od 11.00 do 14.30 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok