Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Budúcoročné smartfóny Samsung môžu mať až 64 Mpx fotoaparát

Budúcoročné smartfóny Samsung môžu mať až 64 Mpx fotoaparát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vlajkové lode smartfónov pre rok 2020 by mohli priniesť výrazne kvalitnejšie fotoaparáty. To aspoň vyzerá byť cieľom spoločnosti Samsung, ktorá predstavila nové 64 megapixlové a 48 megapixlové snímače, ktoré sú určené pre mobilné zariadenia.

Obrazové snímače Isocell Bright GW1 (64 Mpx) a Isocell Bright GM2 (48 Mpx) využívajú súčasnú 0,8 mikrometrovú technológiu, momentálne najmenšiu veľkosť pixlu na snímači na trhu, no dochádza k výraznému nárastu rozlíšenia, v porovnané s predchádzajúcim rozlíšením 20 megapixlov.

Tradične znamenajú väčšie pixely snímanie lepších fotografií, pretože dokážu zachytiť viac svetla. Vývoj v spracovaní a efektivite obrazu však znamenajú, že tvorcovia obrazových snímačov, ako je aj Samsung, môže bez obáv znížiť veľkosť pixlov, aby získali viac detailov v zábere a mohli stlačiť fotoaparát v smartfóne do užšieho priestoru. Samsung pritom využíva technológiu Tetracell, ktorá inteligentným spôsobom zlučuje svetlo zachytené zo susedných pixlov, aby mohla za behu vytvárať väčšie pixle. Svetelná citlivosť je údajne ekvivalentná k snímačom s dvojnásobne väčšími pixlami.

Obrazový snímač Samsung Isocell Bright GW1.

Okrem toho, nový 64 megapixlový obrazový snímač prichádza so spracovaním HDR (High Dynamic Range) v reálnom čase, ktoré má 100 dB dynamického rozsahu, čo nie je ďaleko od 120 dB rozsahu ľudského oka. To by malo znamenať, že sa vo výsledných fotografiách uchová množstvo detailov.

Spoločnosť Samsung uviedla, že nové 64 megapixlové a 48 megapixlové obrazové snímače budú pripravené na sériovú výrobu v druhej polovici roka. Síce sa zrejme už nestihnú stať súčasťou nadchádzajúceho modelu Samsung Galaxy Note 10, no môžu byť súčasťou vlajkových lodí Galaxy S11, ktoré budú uvedené v budúcom roku, rovnako ako ich budeme môcť nájsť aj v telefónoch iných výrobcov, ktorí využívajú obrazové snímače od spoločnosti Samsung.

Obrazový snímač Samsung Isocell Bright GM2.